Българин играе ментор на Хокинг

Георг Николов играе професор Халатников, който дава път на гения Стивън Хокинг

Българин играе ментор на Хокинг | StandartNews.com

Георг Николов с топроля в "Теория на всичко"

В нашумелия филм за живота на Стивън Хокинг - "Теория на всичко", има българска следа. Нашенецът Георг Николов се превъплъщава в ролята на професора по физика Исаак Халатников, който е близък приятел както в живота, така и в лентата, на един от най-великите умове на съвремието.

Когато Хокинг за първи път изнася лекция в Кеймбридж за черните дупки и произхода на Вселената, среща сериозна съпротива. Но именно проф. Халатников, чиято роля играе българинът, защитава Стивън, давайки път на идеите му. "Теория на всичко" бе номиниран за 4 златни глобуса, а премиерата на лентата в София предстои на 30 януари. Режисьор е Джеймс Марш, който вече има "Оскар" за документалния филм Man on Wire ("Човек на въже").

Самият Николов е слабо познат у нас, понеже развива актьорската си кариера изцяло в чужбина. През преломната 1990 година той заминава за Австрия, а пет години по-късно кандидатства в тамошната академия за актьорско майсторство и режисура "Макс Рейнхрд семинар". След като завършва, българинът се мести в Лондон, където получава няколко роли в сериали. Макар и с периферни появи, Николов вече се разписа в два блокбъстъра - "Х-Mеn: Първа вълна" и "Бесни Страшни Пенсии 2", където стои редом до звезди като Антъни Хопкинс, Брус Уилис и Джон Малкович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай