Арт елитът на панаира на книгата

Арт елитът на панаира на книгата | StandartNews.com

Три етажа на НДК окупирани от образци на словото

Серия от арт събития, четения на проза и поезия, автографи от обичани автори и много изненади за малки и възрастни - така ще изглежда пролетния базар на книгата от 3 до 8 юни в НДК тази година. Програмата на фестивала е повече от разнообразна заради старанията на асоциация "Българска книга" да превърне събитието в нещо много повече от търговия с книги.

Официалното откриване е от 11,00 часа на левия полуетаж в НДК. От 18,00 часа ще гостува турският автор Ахмед Юмит с книгата "Дервишката порта" (изд. "Сиела").

Модератор на премиерата е Амелия Личева, а преводът от турски е дело на Алина Караханова. Напрегнат исторически трилър, в комбинация с любовна история и много философия, твърдят познавачите. Участие в дискусията ще вземе проф. Йорданка Бибина, преводач на романа "Паметта на Истанбул", (изд. "Колибри").
Час по-късно на панаира ще бъде представена "В търсене на средновековното време" (изд. "Гутенберг") на проф. Христо Матанов. А издателство "Булвест 2000" в партньорство с асоциация "Българска книга" ще покажат фотоизложбата "Географията - пътешествие и приключение" на проф. Румен Пенин. Друга любопитна инициатива на пролетния базар е акцията "Книги за училище". Идеята е да се съберат книги за библиотеките на учениците в малките населени места.

От 17,00 часа на 4 юни премиера има Емил Тонев и романът му "Понякога ангели" (изд. "Хермес"). Тонев разказва за своя живот и за живота на своите приятели, подобно на утвърдени майстори в жанра Джак Керуак и Кен Киси. От 18,00 ч ценителите на добрата литература ще могат да си вземат автограф от сръбския писател Братислав Петрович. Той ще представи последната си балканска история "Цариградски друм" (изд. "Персей")
От седем вечерта предстои представянето на романа "Ничия" (изд. "Жанет 45") от Христина Панджаридис със специалното участие на поетесата Мирела Иванова. Историята проследява съдбата на една българка, която ту се лута в спомените си и миналото си в България, ту чисти скъпи и големи къщи в далечната Испания.
В същия ден, само че в "Опера кафе" Радослав Парушев ще представя и новия си роман "Отвътре" (изд. "Сиела") от 19,00 часа.

"Левски, Осама бин Ладен, български телевизионни сериали, любовна история, трета световна война и затворническо порно, миксирани арогантно, забавно и майсторски в един квазиутопичен коктейл, какъвто само Радослав Парушев би могъл да създаде. Този роман е както безкомпромисен разрез на обществото ни отвътре, така и

тежко паве в развалените зъби на българския шоу бизнес",

казва за книгата писателят Захари Карабашлиев.
От 13,00 часа на 5 юни майсторът на разказите Деян Енев ще зарадва своите читатели с автографи върху новата си книга "Малката домашна църква" (изд. "Хермес") на щанд номер 326. От 17,00 часа книгите си ще разписва за ценителите Теодора Димова, на щанд 331. Половин час по-късно е представянето на "Леон и Луизе" (изд. "Атлантис-КЛ") от швейцарския автор Алекс Капю. На фона на събитията през първата половина на ХХ век Капю разказва с невероятна лекота, чувство за хумор, но и емоционална наситеност една прекрасна история за двама влюбени, разделени от случаен бомбен взрив, но останали верни на чувствата си цели шейсет и осем години. Премиерата е в книжарницата на изд. "Атлантис-КЛ" на ул. "Паренсов" 29. В 18 часа читателите ще могат да се запознаят с новата книга на Марко Ганчев "Басни в сегашно време" (изд. "Хермес") - експеримент в древния жанр с революционно и модерно звучене. От 18,00 на щанда на "Сиела" автографи ще дава човекът комедия Иво Сиромахов. Половин час по-късно в книжарницата "Хеликон" на бул. "Патриарх Евтимий" премиера има и Боян Биолчев с новата си "Книга за художника" (изд. "Сиела")

На шести юни ценителите на добрата поезия ще могат да се видят отблизо с поетесата Федя Филкова и новите й стихове, събрани в книгата "Нищо тъмно" (17,00 часа) Освен мерена реч Филкова ще представи и сборника си с разкази "Третата жена" (изд. "Изток-Запад"). В същото време на щанда на "Хермес" автографи ще дава авторът на екранизирания от сериала "Дървото на живота" роман "Битието" - Владимир Зарев. Върху предната страница на книгите си ще се разписват и модерните автори Ваня Щерева и Богдан Русев - съответно на щанда на "Сиела" и "Обсидиан". Томче с автограф ще могат да получат и феновете на Михаил Вешим, който ще радва ценителите на добрия хумор от 18,00 часа на щанд 331. От 19,00 часа премиера на книгата "Записки по революцията: в България и другаде" (изд. "Милениум") има и Евгений Дайнов. "Времената" винаги са революционни. Революцията е като пожар, постоянно тлеещ точно под повърхността на земята. В повечето време не се вижда. От време на време изригва на повърхността и оформя революционни изблици. А понякога изригва на много места наведнъж, които се свързват помежду си и оформят помитащ революционен смерч. После всичко угасва - но само на повърхността.", казва Дайнов за новата си книга, която разказва за революционните моменти, на които той е станал свидетел от 1963 г. до 1988 г.
Няколко са топсъбитията на 7 юни. От 10,00 ч Маргарита Петкова и Добромир Банев, които

предизвикаха прецедент с продажбата на книга с поезия

(в конкуренция им е само Дан Браун) ще дават автографи върху двете им стихосбирки "Абсурдни времена" 1 и 2. Това ще стане върху щанда на изд. "Лъчезар Минчев". От 11,00 часа при книгите на "Сиела" ще е Наско Сираков, който ще се подписва върху мемоарите си "Наско Сираков Единакът". От 13,00 часа започва благотворителното четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина. Български писатели и поети ще четат на смени най-силния балкански роман - "Мостът на Дрина" на Иво Андрич. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина.
От 14,00 часа на 7 юни автографи ще раздава един от рекордьорите по издадени книги и запалени читатели Калин Терзийски.

"Стандарт" предлага само хитове

Вестник "Стандарт" е подготвил хитовите си заглавия за ценителите на добрата литература. На нашия щанд ще можете да намерите пълната колекция от 18 томчета на "Чудесата на България". Предлагаме също любопитните поредици "Митове и легенди" и "Атлас България". На пролетния базар на книгата ще откриете трите части на "Знакът на българина" на Димитър Недков, както и едноименната и луксозна книга-албум за екранизираната в сериал история. На щанда на "Стандарт" ще намерите още и "Тамплиерство и масонство" от Великия приор Румен Ралчев, който отново ще дръпне завесите пред тайните общества. Търсете с нашата марка също "Епопея на виното" от Николай Овчаров, риалити романа "Антарктида - окото на Космоса" на Боян Биолчев, "България и Византия - титаните на кръста" от Тодор Чобанов, както и "100 причини да се гордеем, че сме българи" от Надя Тончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай