Анжела Тошева свири Бетовен в зала „България“

Концертът на 15 септември е в чест на 250 години от рождението на гения

Анжела Тошева свири Бетовен в зала „България“ | StandartNews.com

Гениален, безсмъртен, универсален - с тези три определения българският композитор и писател Андрей Букурещлиев характеризира Бетовен в своя статия, която ще излезе заедно с двете негови книги за великия композитор за 250 годишнината му през декември. Издава ги музикална къща „Ориндж Фактори”.

Със сигурност корона-кризата помете повечето от първоначално заплануваните чествания на Бетовен по света и у нас. Но мястото му и вечно живата му музика ще я преживеят със сигурност и ще я направят още по-необходима за нас тук и сега. Може би точно такава световна криза, която се отпуши точно 250 години след раждането на Бетовен, ще открие неговия непреходен хуманизъм, обратно на глобалното ни разединение във всички посоки.

Най-истинското честване на Бетовен е в концертната зала, защото въздействието на музиката му поставя всичко на мястото му и няма кой и как да обърка подредбата, която този ненадминат гений на музикални архитектури създава – от звездното небе до най-съкровените кътчета на човешката душа.

На 15 септември от 19 часа в камерна зала „България” пианистката Анжела Тошева ще изнесе програма от два рядко изпълнявани шедьовъра на Бетовен – песенният цикъл „На далечната любима” в транскрипция за соло пиано от Ференц Лист и Голямата соната „Хамерклавир” опус 106.

Концертът е от програмата на есенното издание на фестивала „Софийски музикални седмици”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай