Антон Дончев: Ние правим времето разделно

Антон Дончев: Ние правим времето разделно | StandartNews.com

"Времето е разделно, защото ние го правим такова", отсъди Антон Дончев на представянето на новото луксозно издание на неговия исторически роман "Време разделно". Авторът посрещна приятели и колеги в аулата на Софийския университет по повод 50-ата годишнина от излизането на неговия "духовен син", както писателят нарече романа си.

"Тази книга е за човешкото достойнство. Към Конституцията на Европейския съюз има Харта на правата на европееца, която е основата на духовния живот и на правото на съюза за съществуване. Раздел първи на тази харта се нарича "Раздел на достойнството". Защо?", попита акад. Дончев и отговори: "Защото достойнството е гръбнакът на личността и обществото. Гръбнакът, който държи главата изправена, челото високо. То не се купува, не се продава, но без него няма общество, няма личност".

Луксозното томче се издава от "Фондация Братя Василеви" и е отпечатано само в 250 екземпляра. Всеки от тях има уникален номер. Академик Светлин Русев е създал специална литография към изданието. Първият екземпляр е бил подарен на патриарх Неофит, а при посещението си в Рим премиерът Пламен Орешарски е подарил уникалната книга на папа Франциск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай