"Великият Гетсби" с нов превод

Филмът с Лео ди Каприо тръгва у нас на 17 май

 "Великият Гетсби" с нов превод | StandartNews.com

София. "Великият Гетсби" на Скот Фицджералд, вечната история за любов, пари и сблъсъка между човека и миналото, излиза със знака на "Персей" в превод на Емил Минчев. Талантливият лингвист подписа преводите на Оскар Уайлд и на двукратния носител на "Букър" Питър Кери.

Един от най-значимите американски романи на ХХ век обикновено е сред първите три места в различни престижни литературни класации - най-често в достолепната компания на "Одисей" на Джеймс Джойс, "Параграф 22" на Джоузеф Хелър и "1984" на Джордж Оруел. Първият и единствен превод до момента бе дело на перфектната Нели Доспевска. Пламен Тотев от "Персей" коментира: "За стила на Фицджералд са характерни нестандартни и неповторими словосъчетания като "разярен диамант" - изцяло оригинално, неповторено от друг автор. Настоящият превод запазва спецификата на оригинала, включително и неговата метафорична индиректност. В стария превод на Нели Доспевска се е наложило "изглаждане" на метафорите".

Скот Фицджералд пише "Великият Гетсби" в особен период от живота си. През 1919 г. той постига американската мечта, ставайки автор на бестселъра "Отсам рая". Книгата го изстрелва в литературните небеса, носи му финансов успех и му спечелва уважението на критиците. Но когато достига върха, младият Фицджералд започва да се пита дали наистина си струва да бъдеш там. Той се жени за своята любима Зелда Сайър, а година по-късно се ражда дъщеря им Франсис. Авторът разсъждава върху брака и семейството във втория си роман, "Красиви и прокълнати", публикуван през 1922 г. През 1924 г. младото семейство се премества на Френската Ривиера, а година по-късно Фицджералд завършва "Великият Гетсби". Първоначално продажбите са слаби въпреки предимно положителните оценки на критиците. Самият Хемингуей, близък приятел на Фицджералд, обявява книгата за шедьовър.
Романът е написан "свидетелски" - скромният Ник Карауей разказва за мистичния Гетсби, който се опитва да си върне голямата любов Дейзи. За целта Гетсби вдига охолни партита в близост до къщата на любимата, надявайки се да я зърне и да достигне отново до нея. Постепенно Фицджералд заплита две вълнуващи теми - дали постигането на американската мечта те прави щастлив и възможно ли е човек, колкото и страстно да опитва, да повтори миналото.

Действието на романа се развива по време на джазовата епоха в началото на 20-те години на ХХ век. Това е и най-охолният период в историята на САЩ, през който милиони американци стават заможни граждани на богата държава: докато не се стигне до краха на фондовата борса през септември 1929-а и Голямата депресия.
Драматизмът на изящното повествование ражда не една киноадаптации. Първата е от 1926 г., през ерата на нямото кино. Вторият филм е от 1949 г., режисиран от Елиът Нюджент. Най-известната екранна версия до момента е от 1974-а. Тя е на Джак Клейтън по сценарий на Франсис Форд Копола. И до днес остава ненадминат чарът на Робърт Редфорд като обвития в мистерия романтичен милионер Джей Гетсби. Луксозното му имение е най-модното в Лонг Айлънд и е място за разточителни партита, но никой не знае нищо за домакина. Гостите му са изкушени да разнасят сплетните около тайната на неговото забогатяване - убийство, шпионаж или контрабанда на алкохол. Въплъщение на американската мечта за успех, Гетсби обаче жадува друго - да има момичето, което не е спирал да обича и с което бедността го е разделила. А това е Дейзи, в чиято нежна кожа влиза Миа Фароу. Тя вече е омъжена за друг богаташ, но не е забравила бедния младеж, на когото е отдала сърцето си. Дали богатството ще помогне на Гетсби да има щастието, за което е мечтал цял живот?

През 2000 г. излезе телевизионен филм по романа с Тоби Стивънс, Мира Сорвино и Пол Ръд в главните роли. А най-дългоочакваната адаптация по шедьовъра на Фицджералд имаше премиера преди дни в Лос Анджелис, а у нас тръгва на 17 май. Тя е режисирана от Баз Лурман ("Ромео и Жулиета", "Мулен Руж") и е с участието на Леонардо ди Каприо и Кари Мълиган. На вече зрелия Лео му предстои страхотен сблъсък - дали ще успее да извади сърцевината на красивия герой по-добре от Робърт Ретфорд?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай