Театралите присъдиха "Икар" за Чочо Попйорданов

 Театралите присъдиха "Икар" за Чочо Попйорданов | StandartNews.com

Актрисата Илка Зафирова стана звездата на вечерта  на тазгодишните награди "Икар". Тя отнесе приза за цялостно творчество. Съюзът на артистите раздаде наградите си за 2016 г., като Чочо Попйорданов  също беше почетен посмъртно с приз. Незабравимият артист получи статуетката за чест и достойнство.

Мотото на тазгодишните "Икар"-и беше "Театър без граници". Актьорите си пожелаха театърът да е място на свободата и новите хоризонти, макар някои от тях да се закичиха с протестни ленти. Протест имаше и пред Народния театър "Иван Вазов" преди началото на тържествената церемония. 

Артистите се обединяват около настояването за приемане на така наречения от тях "Пакт за култура" - 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

"Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала" в копродукция с фондация "Аполония", спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл.

За главната роля в представлението статуетката грабна актрисата Анастасия Лютова. Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

"Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай