Стоянович откри проекта "Ателие за деца"

 Стоянович откри проекта "Ателие за деца" | StandartNews.com

София. Министърът на културата д-р Петър Стоянович даде старт на проекта "Ателие за деца" в галерия "Средец". Арт инициативата е част от събитията, свързани с отбелязването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В приветствието си към организаторите и участниците в проекта, който има за цел да провокира у децата по-сериозен интерес към изобразителното, пластичното и декоративното изкуство, министър Стоянович отбеляза, че би било чудесно ако всяка една институция започне да организира и подкрепя според възможностите си подобни инициативи, с които се насърчават и поощряват най-младите таланти и дарования.

"Ателие за деца" в галерия "Средец" е една наистина прекрасна инициатива, поздравявам всички, които я подготвиха и осъществиха! На добър час!", каза на откриването на ателието министър Петър Стоянович. Той перифразира и строфи от известното стихотворение на Иван Вазов „Аз съм българче", като отбеляза, че малките българчета, записани в ателието към галерията, които, безспорно, са синове на юнашко племе, ги чака още дълъг път, докато се изучат и утвърдят като именити наши творци и станат истински юнаци в избраната от тях сфера, но най-важното е, че те вече са направили първите си стъпки на художественото поприще. За да окуражи, насърчи и развесели малчуганите, веднага след официалната част на церемонията д-р Стоянович взе зелен флумастер и им нарисува един малък симпатичен и усмихнат зелен динозавър.

„Замисълът на проекта е не само да провокира в децата интерес към изобразителното, пластичното и декоративното изкуство, но и да ги приобщи към пространството на галерията и на всичко, случващо се в нея, те ще имат възможност и за свободна творческа изява и развитие", обясни пред представители на медиите Марияна Каракостова - уредник в престижната галерия „Средец" на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски"№ 17.

Курсът ще се състои от две групи деца, като първата е от 5 до 8 години, а втората е за ученици от 9 до 12-годишна възраст. Часовете в ателието ще са с продължителност от 90 минути. Заниманията ще се провеждат веднъж седмично от 17:30 до 19:00 ч., като всяка седмица децата ще работят по една определена тема. Веднъж месечно те ще посещават и интересна изложба в Националния музей на българското изобразително изкуство на пл. "Княз Александър І" №1 /Национална художествена галерия/, а два пъти в месеца ще имат среща с жив автор, чиято изложба е представена в момента в галерия „Средец" на МК. Те ще могат да посещават и отворените ателиета в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука". Обучението на децата в ателието e напълно безплатно, то включва рисуване с черни и цветни моливи, сух и маслен пастел, работа с пластилин и колаж с хартия, текстил и с различни нетрадиционни материали.

На откриването на ателието в петък в галерия „Средец" на Министерство на културата бяха дошли деца от групите в Националния музей на българското изобразително изкуство, ученици от Национална гимназия за приложни изкуства «Свети Лука» в София, стажанти по проект „Студентски практики" от СУ „Св. Климент Охридски" от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство" - ІV курс, както и студенти от СУ «Св. Кл. Охридски» от специалността «Културология».

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай