$9, 8 за картина на Банкси

Британският графити художник „дописва“ „Японски мост“ на Моне

$9, 8 за картина на Банкси | StandartNews.com

За 9, 8 милиона долара беше продадена на търг в Лондон картината на британския уличен художник Банкси "Покажи ми Моне", предаде агенция ТАСС. Предварителната оценка на платното е била между 3,9 и 6,5 милиона. "Покажи ми Моне" е препратка към творбата на великия импресионист "Японски мост" – графити артистът обаче превръща прекрасната природа в Живерни, където живее и рисува Клод Моне, в място за изхвърляне на предмети - колички за пазаруване и оранжев конус за регулиране на трафика.

Сумата не е рекордна  за работа от краля на уличното изкуство – на 3 октомври 2019-а картина на Банкси, осмиваща парламента на Обединеното кралство, бе продадена за 12 милиона долара по тогавашния курс. Както се знае, художникът все още успява да пази в тайна своята самоличност - на никого, освен на най-близките му помощници, не е известно как изглежда и как всъщност се казва.

На търга на аукционна къща "Сотбис" бяха продадени и картините на германския художник Герхард Рихтер - "Арнолд" за 1,5 милиона долара и "Абстрактно изображение" за 6,7 милиона долара. Нов собственик си намери и картината на американеца Жан-Мишел Баския "Малък успех" срещу 2,9 милиона долара. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай