€2 милиона за музей за Кристо от Италия

Част от “Плаващите кейове” ще бъде изложена в постоянна изложба

€2 милиона за музей за Кристо от Италия | StandartNews.com

2 милиона евро ще даде италианското правителсто за създаване на къща-музей за култовата инсталация на Кристо “Плаващите кейове”. Музеят ще бъде открит в сградата Ca’ del Dutur, като за целта тя ще бъде реставрирана. Това е знатна историческа вила близо до замъка от XV век на Монте Изола - най-големия езерен остров в Европа, пише Lupa.bg. Вилата навремето е била дарена на местната общност, за да я използва за амбулатория – затова и преведено от местния диалект името значи “Къща на доктора”. Тя е изградена през XVIII век и има четириъгълна форма. Намира се в центъра на земеделски терен до замъка. Проектът предвижда къщата да се превърне в полифункционален социално-културен център, в който ще има и място за експозиции. Затова и част от вилата ще бъде посветена на починалия на 31 май Кристо и неговите “Плаващи кейове”.

През 2016-а наподобяващите слънчеви пътеки кейове на художника свързаха за 16 дни през езерото Изео различните части от крайбрежието му. Благодарение на Кристо езерото Изео и Монте Изола станаха световноизвестни. По инсталацията на родения в Габрово творец се разходиха 1,2 милиона души от цял свят.

Част от инсталацията ще бъде изложена в постоянна изложба в новия музей. За реализирането ѝ бяха употребени 100 000 кв. м. жълта тъкан и 220 000 куб. м. полиетилен. Съобщението за новото предназначение на историческата сграда на Монте Изола направи кметът Фиорело Турла.

“Това е голямо удовлетворение – името на Кристо ще бъде свързано завинаги с общината ни”, каза той пред медиите. В профила си във Фейсбук кметът написа.

Както и преди реализирането на самите “Плаващи кейове”, така и сега – срещу проекта за музея, се обяви местното представителство на Лигата за защита на околната среда. Поводът е, че Италия чрез Министерството на културните ценности ще отдели 2 милиона евро именно за този проект. Секцията на лигата в местната община Себино иска вместо това парите да се дадат за център за изследване на езерото Изео. Както съобщи вестник “Джорнале ди Бреша”, според шефа на лигата Себино Дарио Балота финансираната от правителството инициатива “не е добър начин да се харчат обществени пари, заети ни от Европейската централна банка”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай