1500 лева безлихвен заем са свободните артисти

2200 са творците извън щата на институциите, уточни Боил Банов

1500 лева безлихвен заем са свободните артисти | StandartNews.com

2200 са свободните артисти в страната, каза Боил Банов на пресконференцията в Министерския съвет, като цитира данни, получени от самите организации на независимите творци. Според Националната агенция за приходите около половината от тях ще могат да се възползват от трите минимални работни заплати, добави още министърът на културата. Артистите с доходи над 1000 лева на месец ще могат да се възползват от друг вид подкрепа – безлихвен заем от 1500 лева на месец с период за връщане от 10 години. Двете мерки обаче няма да се дублират. Банов изясни, че по тях ще може да се кандидатства по ясни и опростени критерии пред фонд „Култура“ към Министерството на културата, като още на следващото заседание на Министерския съвет процедурата бъде регламентирана. Средствата ще са от националния бюджет. Институциите и работните групи ще направят всичко възможно двете мерки да започнат да действат още в края на  април.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е изчислила, че тази помощ ще струва около 2 милиона и 700 хиляди лева на държавата. В допълнение по Националния план за действие и заетостта ще продължи работата по програма „Мелпомена“ за 2 милиона лева - за 230 работни места в държавните и общински театри, за музикалните и продуцентските къщи. „Работните места могат и да са повече, защото ние подкрепяме една работна заплата, но гъвкавото работно време може да даде възможност на повече хора да се възползват от нея“, допълни социалният министър. Програмата се изпълнява съвместно с Министерството на културата и Съюза на артистите и ще действа през цялата настояща година.

„Разработваме и механизми за след извънредното положение“, отбеляза още Банов - финансиране на проекти по програмите на Национален фонд „Култура“ и сесии на специализираните дирекции на Министерството на културата, насочени към свободния сектор. Ще бъде удължен не само размерът на тези проекти, но и срокът за изпълнението им във времето, за да има стабилност на екипите, които участват в тях, гарантира Банов. В правилата им допълнително ще бъде заложено включване на допустими разходи до 25% или до 30% на разходи за персонал и административни разходи.

Има възможност организациите да кандидатстват и по програмата „60:40“ за запазване на работните места. Деница Сачева уточни, че до днешна дата 1553 заявления са подадени в МТСП по програмата „60:40“, част от които са в областта на културата и изкуствата и се отнася до над 22 015 служители и работници в тази сфера.  

Да припомним, че с постановление от 8 април Министерският съвет осигури субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски на творците на заплата в културните иститути за периода от началото на въведеното извънредно положение и до 6 месеца, припомни още министърът на културата.

Представителите на свободните артисти Людмила Дяковска и Атанас Маев призоваха: „Нека не бъдем нагли, а да попитаме за минимума и за възможността да върнем духа на всички хора, които заедно с нас минават през тази криза“. Певицата обясни какво стои зад съчетанието „независими артисти“ за хората, които се чудят защо те имат нужда от подкрепа: „Това са тези, които поддържат театрални, балетни и танцови школи, артистите в частните театри, арт организации и галерии, технически лица и други в целия частен сектор в областта на културата и изкуствата, които подпомагат държавния сектор.“   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай