10 тайни от "Игра на тронове"

10 тайни от "Игра на тронове"  | StandartNews.com

София. "Game of Thrones" или "Игра на тронове" е неколкократно и официално признаван за най-добрия и гледан сериал в света. Фентъзи сагата е първа по тегления в интернет торентите, завоюва един от най-високите рейтинги на HBO, а най-красноречива е оценката му в сайта за кино и телевизия IMDB - 9,5. Екранизациите на романите на Джордж Р.Р. Мартин изкушиха милиони ценители на качествения екшън в жанр, който обикновено има стеснена ниша от фенове - фентъзито. Фентъзито на "Игра на тронове" обаче е различно от това, което сме виждали до момента: няма добри и лоши, вместо ясната и отегчителна граница между добри и лоши (маркер на "Властелина на пръстените") тук всички герои и воюващи фамилии са сложно обрисувани, без схемата на черно-бялото. Низост, подлости, героизъм, смазващо добър диалог и страхотен подбор на актьорите са само малка част от достойнствата на световния хит. Феновете на най-гледания сериал чакат с нетърпение 7 април, когато е премиерата на четвъртия сезон. Трейлърът натрупа милиони гледания в youtube, а феновете на книгите се чудят доколко сюжетът на Мартин ще бъде спазен или заменен от нови изненади и обрати. Докато очакваме новите епизоди на сагата, ще ви запознаем с най-интересните факти около актьорите и събитията в играта на тронове.

 

1. Хари Лойд (Визерис Таргариен) е прапраправнук на Чарлз Дикенс. Лойд пише дисертация за известния си роднина в Университета в Оксфорд.

 

2. Алфи Алън (Теон Грейджой) е по-малкият брат на певицата Лили Алън. Тя дори е написала малко неудобно песен за него, озаглавена "Alfie", в която разкрива добре пазени семейни тайни. Въпреки това Алън е близък с нея и не се сърди за сантименталния текст.

 

3. Ричард Мадън, който играе ролята на Роб Старк, се среща с актрисата Клара Осуин Осуалд, позната от "Доктор Ху".

 

4. Конското сърце, което Денерис (Емилия Кларк, наскоро призната за най-желаната жена в света) изяжда по време на един от кръвожадните епизоди от първи сезон, наподобява консистенцията на желето, от което се правя гумени бонбони. Денерис го описва като втвърден конфитюр със захарен сироп, имитиращ кръв и придаващ обем. Било й трудно да симулира отвращение по време на сцената, тъй като имитацията всъщност била доста вкусна.

 

5. Валирианският език, който Денерис говори, е като латинския за света на Джордж Р. Р. Мартин - всички останали езици произлизат от него. Както дотракският, така и валирианският език са измислени от професора по лингвистика Дейвид Д. Питърсън, като той е създал повече от 2000 думи, още преди да бъде написан сценарият за първия сезон на Game of Thrones. "Емилия Кларк наистина говори валириански толкова естествено. Изпуска по някоя и друга дума, но е нормално това да се случва" казва Питърсън за актрисата.

 

6. За всеобщо учудване, предвид популярността на оригиналната НВО продукция Game of Thrones, Лена Хеди не е забогатяла от превъплъщението си в Церсей Ланистър. Актрисата, която в момента е в процес на развод, споделя, че тя и 2-годишният й син живеят на кредит. Не е ясно все пак как и защо е похарчила страховитите си хонорари.

 

7. Механизмът, с който се илюстрира въвеждащата тема на продукцията Game of Thrones, е вдъхновен от една от машините на Леонардо Да Винчи.

 

8. Джак Глийсън, който играе злия принц Джофри, обяви, че смята да прекрати актьорската си кариера след края на снимките. Суперлативите за играта му не се оказаха достатъчни, за да го разубедят. Джак смята да се занимава приоритетно с хуманитарна дейност, използвайки известността си.

 

9. Джордж Р. Р. Мартин живее напълно обикновен живот, без да демонстрира огромното си богатство, което натрупа с продажбата на книгите и правата за сериала. Кара стара "Мазда", вечеря в обикновен местен ресторант, старае се да отговоря на писмата на всички фенове.

 

10. Софи Търнър (Санса Старк) обожава вълка, който принц Джофри убива в една от сериите. Тя е взела хищника вкъщи и го гледа с много любов. "Винаги съм искала куче, но родителите ми не. Сега обаче съм достатъчно голяма и мога да си го позволя. Просто се влюбих във вълка", казва Софи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай