Принцът умря, да живее Принцът!

Принцът умря, да живее Принцът! | StandartNews.com

Tой е при детето ни, каза бившата му съпруга

Грип или свръхдоза погреба легендарният артист?

"Малкият принц отиде на своята планета... А горе на небето вече се събраха по-добри музиканти от тези на земята. Тук вече гълъбите наистина плачат и чакат лилавия дъжд". Това бяха най-популярните фрази, с които милионите фенове на Принс посрещнаха шокиращата новина за смъртта на 57-годишния музикант. Революционер, новатор, арт законодател, мултиинструменталист, човек извън времето и пространството, който промени съвременната сцена до неузнаваемост. В него се кълнат поп, рок, джаз, диско и рап величия, а Принс не робуваше на специфичен жанр, понеже бе с по-широка душа и талант, отколкото разграниченията в музиката предполагат. Той просто следваше извивките на душата си и ги превръщаше в нестандартен, провокативен, грабващ саунд, който радваше и вълнуваше феновете по цял свят. Бе част от онова златно поколение музиканти, които знаеха какво могат и искат. И пред които съвременната музика изглежда безплодна и безидейна - повтарящи се скучни щампи, несравними с хитовете на покойния вече изпълнител. Принс правеше страхотно шоу, а ярките цветове - лилаво, червено, жълто, бяха запазена марка на необятния му талант.
80-те бяха неговият златен период - легендарният албум "Purple Rain" излезе през 1984 г., разби всички класации, достигна 22 милиона копия и се превърна в шестия най-продаван за всички времена. Певецът, композитор и фамозен китарист има седем награди "Грами", един "Оскар", "Златен глобус", 39 студийни албума, 136 клипа. Общият тираж на продадените негови албуми е 100 000 милиона екземпляра. А саундтракът му към прословутия "Батман" на Тим Бъртън бе феноменален.
В четвъртък Принс беше открит безжизнен в асансьор в звукозаписното си студио. А усилията на лекарите от спешната помощ да го съживят не дадоха резултат. Смъртта му настъпи две седмици след като музикантът отмени концерти в Атланта, защото не се чувстваше добре. На 14 април той изнесе изключително кратко шоу там - едва 80 минути. Въпреки че гласът му звучеше отслабнал обаче, той даде всичко от себе си. През повечето време от шоуто Принс беше седнал на пианото и само на няколко пъти се изправи и обиколи сцената под овациите на публиката. Всички обаче мислеха, че това е кратка загуба на форма и жизнени сили, които все пак ще се върнат.

Версиите

Три основни версии се оформиха часове след смъртта на Принс. Първата е грип, който се задълбочил в продължение на седмици. Такава бе и официалната информация за прекъснатия му концерт в Атланта. След шоуто частният му самолет кацна по спешност в Илинойс, където той бе хоспитализиран в болница заради грипа. Лекарите обаче го изписаха и от екипа на музиканта побързаха да успокоят феновете, че всичко е наред и няма сериозна опасност за здравето му. В същия ден, в който починал обаче, Принс бил видян да купува лекарства от аптеката и изглеждал много притеснен.
Втората версия за смъртта на великия музикант, тиражирана от медиите зад океана, е свръхдоза. Медицинската помощ, която той е търсил при кацането на самолета, била не заради грип, а след мощно предозиране с наркотици, пише сайтът TMZ. Това обаче не е съвсем сигурно, тъй като Принс никога не е бил от най-тежко зависимите към дрогата звезди - ако това е причинило смъртта му, Кийт Ричардс от "Ролинг Стоунс" отдавна трябваше да го е преварил. За Принс се говореше, че имал зависимост към наркотиците през златните му години - 80-те, но отдавна е чист и е надмогнал опиатите.
Третата версия за кончината на легендата е СПИН. Тя е подозирана най-вече от феновете на звездата, тъй като не изглежда логично обикновен грип да отнеме живота му, освен ако имунната му система не е била отслабена драстично от смъртоносния вирус. Според тази версия Принс спрял да взема лекарствата си срещу болестта седмици преди смъртта си и това се оказало фатално. Аутопсията на Принс бе планирана за вчера вечерта, но за резултатите трябва да се изчака няколко дни.

Хиляди поднасят цветя, печал в социалните мрежи

Почитатели на Принс в петък се събраха пред имението му в град Чанхасън в района на Минеаполис. Те оставиха цветя, балони, бележки с послания. Бяха посрещнати от сестрата на Принс, която им каза, че той е обичал всички тях и им благодари, че и те са го обичали.
А през нощта редица обществени сгради в САЩ бяха осветени в лилаво - препратка към песента "Purple rain", в памет на звездата.
В социалните мрежи и сайтовете за видеосподеляния настъпи истински траур, но и огромна благодарност на феновете към страхотното музикално наследство, което Принс остави. Фейсбук, Туитър и Youtube изобилстваха от коментари и споделяния на най-хитовите парчета на иконата.
Пред медиите говори и Майте Гарсия - първата жена на музиканта. Тя е била на 22, когато се жени за 37-годишния Принс през 1996-та на Свети Валентин. Тогава тя ражда единствения син на звездата, който носи името Бой Грегъри. Момчето обаче е носител на рядко срещана и вродена болест - синдром на Пфайпфър, характерна с преждевременно сливане на черепните кости, плитки очни орбити, силно увиснали клепачи, ниско поставени уши... Тези аномолии водят до ранна смърт, още в кърмаческа възраст, както става и с момчето. "Сега той е при детето ни... Толкова съм тъжна. Имахме хубаво семейство и за мен Принс беше всичко. Страшно чувствителен и интелигентен човек. Обичах го, обичам го сега и ще го обичам завинаги", заяви Майте, която е танцьорка. Двамата се разделят през 1999 година, но винаги запазват добрите си чувства. По-късно Принс се жени за красавицата Мануела Тестолини, с която прекарват пет години заедно, но слагат край на връзката си през 2006-а. Едни от най-важните жени в живота му бяха мексиканският модел Аполония Котеро, манекенката Сюзън Муунси, певицата Сузана Мелвоин, както и за кратко - самата Мадона.

Създаде андрогини в модата

Принс остави дълбока следа не само в света на музиката, но и в модата. "Той е основният отговорник за това андрогинно излъчване в модата, което бе толкова популярно през 80-те", написа вчера "Гардиан". "За Принс разликата между половете не бе догма, а огромно поле на възможности, в които той си играеше както намери за добре. Често казваше, че обича да е гол на сцената, понеже не знае какво точно да облече. Това обаче бе просто хумор - Принс имаше страхотен усет за дрехите", коментират още фешън експертите.

Остави 2000 песни за поколенията

Оказа се, че Принс е оставил музика за един век напред. 2000 песни в резерв, които изобщо не е тиражирал, са били открити в сейф в дома му, писаха вчера "Дейли Мейл". Те са трупани години наред. А хората, които са работили с него, отдавна подозирали, че е много по-плодовит, отколкото показвал. "Слуховете са верни. Песните му са над 2000. И са страхотни", заяви тонрежисьорът на певеца Сюзън Роджърс. Тя твърди, че някои от тях са още от 1983-та - годината, в която самата тя се е присъединила към екипа на иконата. Роджърс грижливо събирала всичко, което той е създал. "За мен беше като обсесия. Колекционирах всеки звук, създаден от него", казва още тя.

Мик Джагър: Беше революционер

Толкова съм натъжен да чуя, че Принс е починал! Той направи революция в музиката. Прекрасен изпълнител, композитор и артист! Ще го помним дълго.

Лени Кравиц: Сърцето ми е разбито

Моят музикален брат... Моят приятел... Човекът, който ми показа на какво съм способен, промени всичко и запази достойнството си до самия си край... Няма го вече. Сърцето ми е разбито!

Алиша Кийс: Абсолютен гений

Принс беше подарък за нас и истински гений. Той ни показа, че трябва да правим музика без всякакви ограничения. Освободи ни! Изкуството му ме промени завинаги!

Мадона: Промени света

Той промени света. Страхотен визионер - няма други като него! Каква загуба само! Чувствам се опустошена. Това не е любовна песен...

Миси Елиът: Имах плакат на стената ми

Това е просто сърцеразбиващо! Не мога да повярвам! Имах плакат на Принс на стената ми и не го махах дори след тинейджърските ми години. Неговата музика вдъхнови не само мен, а много други. Почивай в мир!

Дуейн Джонсън - Скалата: Моят любимец...

Не мога да повярвам... Сила и светлина на семейството и близките му, които минават през този момент. Принс е мой любимец, понеже беше пионер във всичко!

Обама: Докосна толкова много с таланта си

Светът изгуби една креативна икона! Мишел и аз се присъединяваме към милионите фенове, тъжащи за внезапната смърт на Принс. Малко артисти са повлиявали на траекторията на популярната музика толкова силно, колкото него. Той докосна всички с таланта ни!

Майкъл Джордан: Вдъхновявах се от него

В света на звездите Принс бе гений и това е ясно. Но той повлия не само на музиката, а на културата изобщо. А това са заслуги, които не могат даже да се измерят. Неговите песни ме вдъхновяваха през цялата ми кариера и ми напомнят за толкова моменти от живота ми..

проблясъци

"Филмите са реалност. Музиката е реалност! Тя влия на хората, значи е истина! Отидох в един клуб и видях как диджеят контролира цялата зала. Един политик не може да направи това."

"Най-важното нещо е да бъдеш верен на себе си, но аз обичам и опасностите. Това липсва на съвременната поп музика - няма вълнение и мистерия."

"Аз не давам на публиката това, което иска, а това, от което се нуждае".

"Имах огромно его като млад. Но това невинаги е зле. Понеже ме караше да се стремя постоянно да бъде нещо и някой".

"Няма дете, което да е лошо по рождение. Те просто имитират средата си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай