Само за 1 година: Програма "Киберзащитници" с впечатляващи резултати

Намали с 20 000 наранените български ученици в киберпространството

Само за 1 година: Програма "Киберзащитници" с впечатляващи резултати | StandartNews.com
  • Намали с 20 000 наранените български ученици в киберпространството

Над 50% от децата влизат в социалните мрежи поне пет пъти на ден. Най-използваните от тях са тик ток, следван от инстаграм и снапчат. 25% от децата са в интернет пет и повече часа на ден.

Това показват резултатите от съвместно проучване на Черноморска академия за сигурност и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), проведено сред 1273 ученика в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

  • Статистиката

Освен ползването на социалните мрежи, близо 70% от децата всекидневно са в интернет пространството между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване броя на учениците, чиито родители се грижат за настройките за поверителност - над 38%. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 40% говорят по темата с учителите си, което е с 4% повече от предишното проучване.

Проучването показва още, че близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени от тормоз онлайн; 10% ще сигнализират Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Почти 12% заявяват, че няма да потърсят никъде помощ. Деца, които са преживели кибертормоз и осъзнават това и са се оплакали на който и да е било, в 90% от случаите, кибертормозът по отношение на тях не се е повторил.

  • Близо 85% от учениците считат за тормоз

в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове. Около 45% от децата, участвали в проучването, са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 40% са били свидетели на грубо поведение онлайн, 18% са били засрамени (шейминг).

55% от учениците играят в мрежата с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Почти всички децата сърфират през мобилен телефон, наред с други устройства.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасно ползване на интернет, е второто по ред, което Държавна агенция за закрила на детето заедно с

  • Черноморска академия за сигурност

реализират. Година преди това, такова проучване беше проведено и в София.

Отчитат се следните важни тенденции, които са резултат от реализиране на програма "Киберзащитници".

С 4% повече родители се грижат за настройките за поверителност на децата си; със 7% повече деца се информират относно безопасно ползване на интернет от учителите; с 6% повече осъзнават, че в случай на нараняване в мрежата, трябва да се обърнат към родителите или учителите. Тези промени в повдението на децата са важна съставляваща за намаляване на нараняванията в онлайн среда и като резултат близо с 4% по-малко са децата, наранени в киберпространството, в сравнение с преди година, което прави близо 20,000 ученика.

Програма "Киберзащитници" за деца е създадена c цел

  • да повиши информираността на широката общественост

и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза на децата в мрежата.

Целта е с помощта на разработени от водещи израелски специалисти съответни препоръки, както за деца, така и за техните родители, да могат децата максимално безопасно да използват интернет и да се намалят случаите на тяхното нараняване в киберпространството.

Програмата в България е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019г. и от ноември 2021г. се осъществява в партньорство с

  • Агенция по защита на детето в киберпространството 105 - Израел

От 2021г. медиен партньор на програмата е "Стандарт", която всяка седмица публикува изработвани от израелските специалисти препоръки към децата и родителите, както в хартиеното, така и в онлайн изданието на медията, която през 2022г. е основното средство, чрез което препоръките са достигнали до децата, техните родители и учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай