Бареков: 4 партии да седнем на масата за служебно правителство

Бареков: 4 партии да седнем на масата за служебно правителство | StandartNews.com

София. За национално обединение на първите четири партии по резултати от изборите призова лидерът на България без цензура Николай Бареков. Пресконференцията на коалицията се проведе в централата на България без цензура, за разлика от всички останали партии, които говорят в НДК. 

"Днес много хора се превърнаха в политически трупове", заяви Бареков. "Ясно е, че ББЦ е непреодолим фактор в политиката и трябва да се върви към разрешаване на този политически пъзел", каза той. Бареков призна, че има една партия победител - ГЕРБ, и ги поздрави за успеха, но посочи, че той е постигнат благодарение на "пълното безхаберие" на управляващите в социалната сфера. "Гласовете за нас очевидно са гласове против правителството, защото ние искаме да управляваме България", смята лидерът на ББЦ.

"Искаме четирите партии, които показахме, че ни има на тези избори, да се съберем на преговори за разрешаване на ситуацията", заяви Бареков. "Обръщам се и към президента Росен Плевнелиев. Искаме да седнем четирите партии да направим предсрочни избори, а решението за това и служебното правителство да бъде подкрепено от президентската институция", очерта плановете си Николай Бареков. По думите му е необходим национален консенсус какви приоритети трябва да има следващото правителство на България. Според него това трябва да бъде социалната политика. 

За най-подходяща за служебен премиер Николай Бареков посочи вицепрезидента Маргарита Попова.

Бареков: Ние сме европейци

"Ние сме отворени за диалог, залагаме драматично на европейското бъдеще на България", обяви лидерът на ББЦ и посочи, че в редица страни в Европа крайни националистически формации печелят позиции. "Единствената нова сила и нова партия тук е нашата. Европейците са готови да ни приемат", заяви още той. Бареков подчерта, че заради резултата на ББЦ в европарламента няма да влязат крайни националисти и евроскептици". "Искаме България да бъде уважавана в Европа и нашият глас да се чува, но сме европейци и центристи", категоричен бе той. Партията е получила поздравления от ЕНП и либералите в Европа, но като възгледи най-близо са до консерваторите и най-вероятно ще се присъединят към тяхната група в Европейския парламент.

Юли месец трябва да излъчим европейски комисар, напомни лидерът на ББЦ. Според него управляващите нямат право да излъчват еврокомисар "Трябва да бъде чута думата на ГЕРБ и на Борисов, но и на ВМРО, на Гергьовден, на ББЦ, и на Джамбазки, и на Бареков. Друг начин няма", отсече лидерът.

Доволен от младите, разочарован от ромите

В областните градове България без цензура са втори след ГЕРБ, имаме голямо присъствие в големите градове и в София, цитира Бареков данни от социологически проучвания. Младите българи от 18 до 30 години на първо място са избрали ББЦ, на второ място ДПС, посочи "най-голямата си гордост" Бареков. "По-малко са гласували за Реформаторския блок, след това за ГЕРБ и най-малко млади хора са гласували за Коалиция за България", продължи той.

Бареков сподели, че се чувства предаден от българските роми, които са гласували за други партии, защото той категорично казал на ромите, че няма да им плаща.

С разнообразни социологически данни Бареков посочи, че голям процент избиратели на други партии са гласували за новата формация. 

Приятелство в политиката

"Благодаря на Красимир и Ангел, перфектни партньори и приятели, аз не съм вярвал, че в политиката може да има такова приятелство", започна той личните благодарности към партньорите си от ВМРО. Ангел Джамбазки най-вероятно ще бъде вторият евродепутат на коалицията, заедно с Николай Бареков. Лидерът благодари още на Румен Йончев, на "Гергьовден", които нарече "млади хора, интелектуалци, които доскоро гледаха на политиката като на забавление, но разбраха, че тя е сериозна работа". Спомена и Светлин Танчев, който премина към ББЦ от ГЕРБ, и го похвали за това, че не го е хванал срам. Бареков поздрави също Стефан Генов, както и Ангел Славчев. "Къде е той днес и къде са неговите колеги от февруарските протести. Като искаш да си отстояваш идеите, трябва да имаш и характер", коментира Бареков.

Бившият журналист благодари на медиите, които подходили към него подценявайки го, и обърна специално внимание на телевизията бТВ. "Оскверниха и малкото, което би трябвало да имат като уважение към мен", сподели Николай Бареков.

"Майко, отивам на заколение, почерпи съседите, ще дойда с бялата риза и ще гласувам, вечерта - каквото сабя покаже", сподели Бареков думите, казани от него на майка му. "От днес живея трети живот - възкръснах веднъж след бТВ, веднъж след Костинброд, и сега за трети път", емоционално разкри лидерът на ББЦ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай