За първи път! Дупка в бюлетината

Зам.-шефката на ЦИК разкри подробности за предстоящите избори

За първи път! Дупка в бюлетината | StandartNews.com

Дупка в бюлетината ще има за първи път на изборите. 23 партии и 6 коалиции са регистрирани за вота на 2 октомври, но вчера една от партиите не е регистрирала листи и няма да фигурира в бюлетината, каза пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Става въпрос за формацията "Ние идваме" на бащите на Отровното трио Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те заявиха намерението си да не участват в предстоящия вот, като се аргументираха, че ще продължат да подкрепят отделни политики, а не конкретна партия. Така на бюлетината ще има пропуснат номер, който е изтеглен по протокол за партията на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, но за нея няма да може да се гласува. Редът в бюлетината ще е празен.

Не се чувстваме предатели, спазваме Изборния кодекс такъв, какъвто е. Там, където на предходни избори 5 години са гласували повече от 100 избиратели се разкрива избирателна секция. Обявили сме над 730 места, предстои да бъдат определени още неща, според подадените заявления, каза Матева.

В някои секции в чужбина ще се гласува машинно, в други - не. В страната ще има 9363 секции с машини, вече са обявени на страницата на ЦИК. В 1104 ще има втора машина. В чужбина - в 290 секции ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Уговорката е, че след 6 септември, според подадените заявления, ще се прецени дали във всички секции с машини в чужбина те да не бъдат по 2, каза още Росица Матева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай