Петък,

Възраждане видя как да се пазим от високи цени на храните

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
912
Възраждане видя как да се пазим от високи цени на храните
A
A
A

437 000 подписа са били събрани до миналата сряда за провеждане на референдум за запазване на българския лев. До крайния срок 10 април ще бъдат събрани 500 000, като вероятно ще има 5-10% невалидни подписи. Това съобщи пред НоваНюз Деян Николов от "Възраждане".

Комисията за защита на личните данни в момента извършва проверка на събраните подписи по сигнал, че част от упълномощените от нас хора нямат право да обработват лични данни. Всички са минали през инструктаж и всичко е законно обаче, категоричен бе Николов.

По думите му така ще може да се помогне на най-нуждаещите се и да се задържи дефицита в рамките на 3%. "Трябва да харчим колкото имаме и почти да нямаме дефицит, но при криза трябва да помагаме на уязвимите чрез балансиран бюджет и минимален дефицит. Облагането на свръхпечалбите е прекалена намеса на държавата в бизнеса. Таван на надценката е директен удар към малкия бизнес и фалит за кварталните магазинчета, които няма да могат да плащат разходите си. Решението е прозрачност на цените, потребителите трябва да изберат според доставната цена и надценката, които да са написани на етикета", коментира Николов.

Според него ДДС за храните трябва да бъде намалено или да остане много ниско. "Инфлацията вече се задържа в по-нормални рамки. Ще спрат да се покачват цените на храните най-вероятно. Докладът на МФ създаде паника. Състоянието на страната не е толкова лошо, но ако раздуем бюджетната част, има опасност да тръгнем по гръцкия сценарий. Ако в бюджета заложим 6 или 7% дефицит, на практика това са първи стъпки на гръцки сценарий, който ще се развие в рамките на пет години. Социалните плащания, доходите и пенсиите трябва да се случат. Въпросът е откъде ще дойдат парите - не от допълнителни кредити, а от оптимизация на разходите на бюджета - чрез забавяне на капиталови разходи", посочи Деян Николов.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com