ЦИК със сериозно уверение за възможността за манипулация на вота

Изборните секции в страната ще бъдат 11 845

ЦИК със сериозно уверение за възможността за манипулация на вота | StandartNews.com

Организацията на изборите върви по план, увериха от Централната избирателна комисия на брифинг днес. Освен това от комисията разглобиха машина за гласуване, избрана на произволен принцип, на съставните ѝ части, за да докажат, че манипулации са невъзможни. "Това не е окончателният брой на секционните избирателни комисии, тъй като 48 часа преди изборния ден ще се разкрият такива секционни избирателни комисии в социални заведения, в места за задържане и т.н. Така че този брой ще претърпи промяна", коментира Росица Матева, говорител на ЦИК.

В страната ще гласуваме на 9369 машини, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини. 

"Броят на машините извън страната не е променян. Като имам предложение от министерството на външните работи в няколко секционни избирателни комисии във Великобритания и Германия да бъдат поставени по една, съответно по две устройства", каза още Росица Матева.

В присъствието на министъра на електронното управление и експери, от ЦИК представиха съставните части на машината. Целта е повишаване доверието в машинното гласуване, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК увериха, че манипулация на резултата е невъзможна. Първо - мястото за хартия ще бъде запечатано с пломба.

"За всяко отваряне е предвидена отделна пломба с индивидуален номер", каза Росен Стоянов - главен експерт в Българския институт по метрология. 

Отделението за флашките с резултатите от вота - задължително две на брой - също се запечатва с пломба и тя не се отваря до приключване на изборния ден.

"Чак след приключване на изборния ден, след разпечатване на финалния протокол от машината с резултатите от гласуването, тогава се отваря помещението, в което са двете флашпамети. Те се вземат от СИК, поставят се в два различни плика. Единият от пликовете с едната флашпамет се отваря в изчислителния пункт в РИК, от него се извличат данните. А другият пристига в ЦИК, за да могат да бъдат извлчечени допълнително данни и да бъде направено сравнение", обясни Росица Матева.

От ЦИК напомнят, че тази събота - 17 септември изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес както и за гласуване на избиратели с увреждане с подвижна секция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай