Социолог издаде тайна. Накъде бягат избирателите на БСП?

БСП е най-застрашена от сериозен спад на изборите

Социолог издаде тайна. Накъде бягат избирателите на БСП? | StandartNews.com

Преместване на гласоподаватели от една политическа формация тепърва ще се случва, прогнозира пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет Линкс".

"Можем да кажем, че картината се раздвижва, особено имайки предвид нарастващия брой коалиции, които се регистрират за тези избори, което може да определим в някаква степен като изненадващо", каза той.

Няма новоизгряващи звезди. Почти всички дали заявка за изборите са вече участници в българската политика и са условно нови, отбеляза социологът, но той вижда в това "импулс", който може да доведе повече избиратели до урните. Живков очаква доста фрагментирана и шумна предизборна кампания.

"Събуждането" едновременно на толкова много политически субекти и то в избори, които няма да произведат устойчив резултат във времето напред, у мен остава впечатлението, че може би има и някаква идея за разсейване на вота, разсейване дори на комуникационната среда, да се появят колкото може повече говорители. Още по-сериозно фрагментиране, като резултат още по-сериозна роля на президента в прякото управление на страната. Нека си задаваме въпроса – защо тези политически сили излизат точно в този момент, какво биха постигнали в тази ситуация? Малко странно изглежда", коментира социологът.

"Всички партии, с изключение на "Възраждане", отбелязват спад в позитивното отношение. Сходна е и картината при политическите лидери", регистрира Добромир Живков.

Според него изненади са възможни, защото "ситуацията е различна от петък насам" и тепърва ще се оценява какъв ефект биха имали вторите санкции "Магнитски" върху подкрепата за ГЕРБ.

"Магнитски", с толкова сериозен удар – това е вторият човек в управлението на страната, министърът на финансите (Владислав Горанов – бел. ред.) – има възможност да има отлив от ГЕРБ. Точно тази динамика все още не можем да я уловим и ще се прояви чак на самите избори."

По думите му "Магнитски" ще повлияе най-вече на "меките" избиратели и "със сигурност по някакъв начин ще подейства".

БСП е най-застрашена от сериозен спад на изборите – "от отливане на техния електорат към "Възраждане" и може би към ПП", смята социологът.

"Преразпределението на електората на БСП може да се случи към ПП, "Възраждане", до някаква степен "Български възход" като ценностно близка."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай