Промяната с безпощадни обвинения към ГЕРБ за енергетиката

През последните пет години има три ключови неща, допринесли за енергийната криза

Промяната с безпощадни обвинения към ГЕРБ за енергетиката | StandartNews.com

„Това, което се случва днес в енергетиката, е резултат от действията в последните пет години“, заяви в предизборен дебат по бТВ кандидатът за депутат от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев. От думите му стана ясно, че ГЕРБ носи вината за газовите неволи на страната.

Според Сабрутев през последните пет години са станали три ключови неща, които са допринесли за енергийната криза.

„Това е подписването на т.нар. „Пътна карта“ с „Газпром“ – стратегически документ, който определя развитието на газопреносната система в България. Оказа се, че нямаме копие от този международен документ. Второто е изграждането на „Турски поток“, по който не тече газ, а корупция. Третото е промяната на модела, по който се ценообразува руския газ за дългосрочния договор с „Газпром експорт“ и защо когато се подписаха новите условия за ценообразуване през 2019 г. на нас ни беше казано, че цената на газа ще падне с 50%, а в същото време тя се качи четири пъти“, заяви представителят на ПП.

Според Теменужка Петкова от ГЕРБ обаче проблемите в енергетиката и конкретно с газовите доставки са създадени в последно време.

„Енергетиката е ключов сектор от икономиката на страната. Той е свързан пряко с националната ни сигурност. Този сектор касае всяко едно българско семейство и бизнес, затова е изключително важно да бъда управлявана компетентно и отговорно. За съжаление, това, на което бяхме свидетели последните месеци е безотговорно отношение към енергетиката, което доведе до хаос в сектора“, категорична бе Петкова.

Петкова отговори, че проектът „Балкански поток“ е изграден по всички европейски правила и са спазени всички изисквания.

Трябва ли България да търгува с „Газпром“?

„Ние сме за 100%  диверсификация на природен газ от „Газпром“. През всичките години на управлението ни сме работели за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ“, заяви Теменужка Петкова.

Сабрутев и отговори, че диверсификация няма, защото 90% от доставките на газ у нас идват от един договор с Русия. „Националният интерес е да има устойчивост на доставките, така че България да не е зависима от един доставчик. Той като спря доставките и в България настана енергийна криза“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай