По сигнал на ГЕРБ! Разправа с кандидати на ДБ, учат хората да гласуват

Разбираме раздразнението на ПП ГЕРБ, че хората ще продължават да гласуват с машини, каза Антоанета Цонева

По сигнал на ГЕРБ! Разправа с кандидати на ДБ, учат хората да гласуват | StandartNews.com

Кандидатите за народни представители от “Демократична България” бяха привикани в районното управление на полицията в Панагюрище, защото обучават хората как се гласува с машини.

Водачът на листата Антоанета Цонева, номер 2 в листата Александра Стеркова и останалите кандидати, които агитираха на площада в града, получиха обаждане от полицията да дадат обяснения откъде имат машини за гласуване. Сигналът е подаден от секретаря на общината Таня Ненкова, която е и член на общинската избирателна комисия от квотата на ГЕРБ.

Всяка партия, регистрирана за участие в изборите, получава от ЦИК по две машини, за да обучава хората как да гласуват с тях. Кандидатите в област Пазарджик използват едната от предоставените на “Демократична България”.

“Разбираме раздразнението на ПП ГЕРБ, че хората ще продължават да гласуват с машини - нещо, срещу което те се съпротивляваха в 47-ия парламент. Всяка седмица внасяха искания да бъде разгледано предложение за въвеждане на хартиено гласуване. Не се преглътна лесно, че днес сме на площада да обучаваме хората как да гласуват машинно. Както и това, че хартиените бюлетини не са в обращение”, заяви Антоанета Цонева в пряко включване от Панагюрище.

Само преди дни по жалба на “Демократична България” РИК Пазарджик разпореди на ГЕРБ да свали билбордове, в които в нарушение на закона кметове агитират за кандидати за народни представители. Кметът на община Септември Васка Рачева, селските кметове на Варвара и Лозен бяха поставени на билбордове заедно с кандидата от ГЕРБ-СДС и доскорошен областен управител Стефан Мирев.

Според жалбата на “Демократична България” Рачева заявява подкрепа, не от свое име, а от позицията на кмет на община. Така тя използва позицията си като носител на публична властническа функция, за да рекламира конкретна политическа сила и преференциална кандидатура. Според закона е недопустимо орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите. Глобата за подобно нарушение е между 2000 и 5000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай