Платформата „Ти броиш“ търси 12 000 доброволци, които да защитят вота на 2-ри април

Пазителите на вота ще наблюдават за нарушения и фалшификации на изборите

Платформата „Ти броиш“ търси 12 000 доброволци, които да защитят вота на 2-ри април | StandartNews.com

„Търсим 12 000, които да защитят вота на милиони“, с това послание платформата „Ти броиш“ започва набиране на доброволци, които на 2-ри април ще следят за честното протичане на изборите.

Пазителите на вота ще наблюдават за нарушения и фалшификации на изборите и броенето на бюлетини. След последните промени на Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, заплахата за честността на вота отново е на дневен ред.

“Ти броиш” има цел да набере доброволци за всяка секция в страната. Платформата ще комбинира ресурсите на различни партии и неправителствени организации за осъществяване на паралелно преброяване. Не е необходимо кандидатите да са членове на партия, за да се запишат като пазители на вота. „Искаме всеки български гражданин да може да види реалните резултати от изборите, преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия, преди да са претърпели неправомерни промени и манипулации“, коментират от „Ти броиш“.

Пазителите на вота присъстват в изборното законодателство под формата на членове на СИК или застъпници. Членовете на СИК следят за спазване на разпоредбите на Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК в изборното помещение, като осигуряват свободното протичане на гласуването. Застъпниците имат право да присъстват при броенето на бюлетините (ако има такива) и да получат копие от протокола на изборната секция.

Записването за доброволец може да стане на сайта tibroish.bg и на приложението, което може да свалите от Google Play и в App Store.

Потвърждение на ролята на платформата в гарантирането на честността на изборния процес е включването на “Ти броиш” в ежегодния Наръчник с добри практики в борбата с корупцията на ЕС. На 8 декември 2022 г. инициативата беше отличена с приза „Гражданска доблест“ на 15-те годишни награди на Българския Хелзинкски комитет „Човек на годината“ за принос към правата на човека и правозащитността.

На изборите на 4-ти април 2021 г. в платформата “Ти броиш” се бяха записали над 10 000 доброволци. Те подадоха над 2500 сигнала за нарушения на изборите (тогава на хартия) в изборния ден. На следващите избори през юли регистрираните доброволци бяха вече над 12 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай