Кой ще управлява в бъдещия парламент? Прогнозата от политолог

Не виждам работеща конфигурация на няколко формации, които да могат да съставят кабинет

Кой ще управлява в бъдещия парламент? Прогнозата от политолог | StandartNews.com

В бъдещото Народно събрание, независимо от мнозинствата, които се очертават, ново правителство ще бъде съставено много трудно. Може да се окаже и невъзможна задача, стана ясно от коментар пред Нова телевизия на политолога от агенция "Тренд" Димитър Ганев.

“Не виждам работеща конфигурация на няколко формации, които да могат да съставят кабинет”, каза Ганев.

“Това, което виждам в кампанията на ПП е твърдо поставяне на червена линия за някаква колаборация с ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ, БСП и “Възраждане” ще имат аритметично мнозинство. Но това са партии, между които е невъзможно да има коалиция. Това означава, че трябва да има някаква колаборация между онези два лагера, които бяха родени през 2020 година”, поясни той.

Ганев изрази несигурност в съставянето на правителство, което според него ще доведе до още по-ниска избирателна активност при следващи избори.

Според проучване на агенция “Тренд” като най-голям проблем избирателите са посочили инфлацията, растящите цени и енергоизточниците. За 77% от участниците в изследването това са приоритетните теми, с които трябва да се захванат управляващите. На второ място (75%) са мерки срещу обедняването, а като трети приоритет 43 на сто посочват борбата с корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай