Горещо от Медиана! Кой кого ще бие на изборите?

Най-много шест партии ще намерят място в парламента, ако изборите са сега

Горещо от Медиана! Кой кого ще бие на изборите? | StandartNews.com

Най-много шест партии ще намерят място в парламента, ако изборите са сега, показва проучване на агенция „Медиана“ за политическите нагласи към момента.

Изследването е проведено в периода 19-24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

От агенцията уточняват, че става въпрос за нагласите на избирателите към 25 февруари и може да се променят в хода на предизборната кампания. Към момента 20% от избирателите заявяват, че не са твърдо решили дали ще гласуват и за кого. Това означава голям процент колебаещи се, което може да промени нагласите във всеки един момент.

На въпрос „Ако днес имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“, 24,6% от запитаните отговарят ГЕРБ-СДС. Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ е втора с 22,7%, „Възраждане“ избират 12,5 на сто от заявилите, че ще гласуват. Следват ДПС със 11,3%, БСП – 8,9 на сто и „Български възход“ с 4,5 процента.

Коалиция „Левицата“ събира 3,5% от отговорите на хората, решили да отидат до урните, а „Има такъв народ“ – 3,1 процента. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 6,1 на сто от запитаните.

Допитването на „Медиана“ показва, че към момента бариерата за влизане в парламента преминават шест формации. Според социолозите „Левицата“ и „Има такъв народ“ имат шанс да прехвърлят четирите процента.

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Общо 49 процента от запитаните одобряват президента Румен Радев като добър политик. Той е следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 26 процента положителни оценки. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Мая Манолова, лидер на „Изправи се БГ“ получават по 20 процента доверие. Следва лидерът на „Български възход“ Стефан Янев със 19 на сто, а председателят на БСП Корнелия Нинова получава 17 процента одобрение.

Изследването регистрира подчертан песимизъм, породен от удара върху материалния стандарт на живот на голяма част от домакинствата. Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец, коментират социолозите.

Общо 59 процента от запитаните очакват влошаване на ситуацията в държавата в следващата една година. Едва седем процента вярват, че ще има подобрение.

На въпрос дали България трябва да предоставя оръжие на Украйна, 60 процента от запитаните отговарят с „не“, 19 на сто дават положителен отговор, а 21 процента не могат да преценят.

По отношение на въвеждането на еврото, 59 процента смятат, че страната ни не трябва да влиза в еврозоната през 2024 година, за 17 процента това е правилен ход, а 24 на сто не могат да преценят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай