Виден бесепар с прогноза какво правителство трябва да се състави

Хората да решат какъв да бъде кабинетът – дали да е на ГЕРБ, или със социална насоченост

Виден бесепар с прогноза какво правителство трябва да се състави | StandartNews.com

България има нужда от парламент и правителство, но това няма как да се случи, ако има 8 или 10 партии в парламента, заяви в интервю за Нова телевизия Георги Свиленски от „БСП за България”.

„Една седмица преди изборите, призовавам българските граждани да гласуват за политически сили, които могат да сформират кабинет. Хората да решат какъв да бъде кабинетът – дали да е на ГЕРБ, или такъв със социална насоченост, какъвто беше нашият”, каза Свиленски.

„В тази кампания се наслушахме на много предложения – всички са загрижени за доходите, за сигурността. Факт е, че в парламента ще има 6-7 партии, които ще трябва да могат да си говорят. С ГЕРБ и ДПС няма да направим правителство”, каза Свиленски. Той отхвърли възможността за коалиция още с ИТН, „Възраждане” и „Български възход” на Стефан Янев.

„Разчитаме българските граждани да ни дадат такава подкрепа, че да няма кой да ни извива ръцете. Ще положим усилия да има кабинет”, каза още Свиленски.

Той отказа да отговори дали БСП ще признаят референдумите в Украйна. „Позицията ще е преди изборите. Не мислете, че бягаме от темата и БСП няма да има позиция. Но нека да говоряа от името на партията”, каза Свиленски.

Според БСП санкциите срещу Русия не работят. „Газпром” за 1 месец увеличи печалбата си с 40 милиарда. 8 милиарда отиват директно в Кремъл като дивидент. Наказаната страна получава 40 милиарда, а тези, които я наказват – Европа, ще се къпем 1 път в седмицата. Санкциите не са път към мира. Ние казваме да се спрат всички военни действия и да се преговаря”, каза Свиленски.

Относно това дали България би трябвало да дава убежище на руснаци, които искат да избягат от мобилизация, Свиленски каза, че това е вътрешнополитически въпрос на Русия и страната ни не трябва да се меси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай