166 секции в Турция се подготвят за вота

Сънародниците ни искат стабилно правителство и сигурност

166 секции в Турция се подготвят за вота | StandartNews.com

166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя. За първи път след 1989 година в Турция се откриват толкова много секции. Рекорден е и броят на заявленията за предварително гласуване от Турция - близо 26 000. Заради големият брой секции местните хора очакват да с повтори избирателната активност от изборите две в едно през ноември миналата година. Тогава на първия тур гласуваха 90 000 изселници от България, съобщи БНР.

"Повече заявления, значи повече секции", казва Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в квартал "Авджълар" в Истанбул. Но броят на секциите не се дължи само на заявленията, а и на закона за автоматично разкриване на секции в чужбина, обясни генералният консул в Истанбул Васил Вълчев: 

"Една малка част са наистина на базата на минимум 40 подадени заявления, но по-голямата част  са автоматично образувани от Централната избирателна комисия на базата на високия брой гласували на предишните избори."

По традиция повод за неясноти в изборния ден са декларациите, които се попълват за гласуване в чужбина. Този път ЦИК издаде точни указания за попълването и подписването им и това не е задължително да е вътре в изборната секция: "И тъй като правилото е ясно, би трябвало всички длъжностни лица и членовете на секционните избирателни комисии да се съобразяват с това нещо, защото това са задължителни указания", каза Васил Вълчев.

Очаква се избирателната активност в Турция да е висока: "Ако същото участие, както беше на миналите избори, се случи, може би пак някъде към 100 или 90 хиляди гласа да са", казва Фахри Ватансевер – заместник председател на Румелийската федерация в Истанбул.

Този път местните власти в Турция се пазят много да не извършват действия, които да се тълкуват като каквато и да е намеса в нашия изборен процес, затова и няма микробуси, обикалящи с мегафони с призив за гласуване. Но организацията на изселническите дружества продължава да е стройна.

"Изпращаме им съобщения. Eлате, гласувайте в (да кажем) следното помещение" – казва Джеват Гюнеш - председател на Сдружението на балканските турци в Одрин.

Турците с български паспорти вече не се плашат от машините: "Вече и неграмотен го научи, четвърти път, пети път", казва Наджие Топал от "Авджълар" в Истанбул.

Заради недостатъчно добро владеене на български при гласуване с бюлетина до 20% от вота тук беше невалиден, с машинното гласуване това го няма.

А основното, което искат хората тук е:

"Първо искат стабилно правителство, сигурност", смята Фахри.

"Никога, колкото това лято, не съм виждала толкова български познати от моя роден край, които идват тук на почивка, да пазаруват, например…Това значи, че сме доста", казва Хюлия.

"Да няма етноси, да няма различия. Ти си българка, аз съм туркиня, но сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се делим, нас ни делят големите", добавя Наджие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай