ЦИК показа бюлетината за вота

За първи път номерацията на преференциите ще бъде различна

ЦИК показа бюлетината за вота | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите евроизбори на 26 май. В нея са вписани 27 политически партии, коалиции и независими кандидати. Съгласно промените в Изборния кодекс от 2016 г. в бюлетината фигурира и квадратче „не подкрепям никого“.

За първи път номерацията на преференциите ще бъде различна. Депутатите решиха те да бъдат отбелязани с трицифрени числа, като към всяка цифра се прибавя 100.

Комисията утвърди днес и специфичен начин на сгъване на бюлетината, който да гарантира тайната на вота на всеки избирател.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и БАН са заявили готовност да подпомогнат чрез експерти ЦИК при осъществяването на машинното гласуване, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той отрече до комисията да е достигала информация за проблем със софтуера на машините за гласуване на евровота и увери, че те ще бъдат щателно тествани. „На машините софтуерът ще бъда качен към 15 май и до доставката на 25 май е срокът, в който трябва да бъдат сертифицирани, заедно със софтуера. Тестването ще бъда извършено от специалисти, които могат да го извършат и да одитират машините“, обясни Андреев. За местните избори наесен има вероятност страната ни да закупи машините за гласуване, а не да ги наема.

За предстоящите евроизбори вече има подадени заявления от 3 сдружения с нестопанска цел, които искат да бъдат наблюдатели.

До 11 май българските граждани могат да подават заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място и по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за избирателите с увреждания, които искат да гласуват в подвижна секция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай