Машинно гласуване ще има във всички райони

318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент

Машинно гласуване ще има във всички райони | StandartNews.com

Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване, обяви днес говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„В рамките на тази седмица беше взето решение за изпълнителя на обществената поръчка за машините – „Сиела Норма“ АД, които ще организират наемането на 3000 машините. Те ще бъдат разположени в цялата страна. Беше взето решение за определяне и на точните секции, в които тези машини ще бъдат разположени“, заяви Андреев и обясни, че списъкът ще бъде публикуван на интернет страницата на ЦИК.

„Беше одобрен и окончателният договор, който ще бъде сключен с фирмата. Той ще бъде сключен в рамките на близките дни“, каза още говорителят на ЦИК и посочи, че няма промяна в сроковете.

Срокът за доставка на машините в България е до 10 май, за инсталиране на софтуерите – между 11 и 15 май, за доставка до секциите – до 25 май. Крайният срок за изпълнение на договора е 10 юни.

Андреев припомни, че през тази седмица се извърши жребият за номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за евроизборите, както и жребият за медийно отразяване в БНТ и БНР.„А днес беше прието и решението за примерното сгъване на бюлетината“, каза още той.

Говорителят на ЦИК обясни, че 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент – 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. По думите му за предходните избори през 2014 г. кандидатите са били 313.

„По отношение на наблюдателите имаме подадени заявления от 3 организации“, заяви Андреев. По думите му общият брой на жалбите досега са 20, а сигналите са общо 5, като един от тях е в във връзка със злоупотреба с лични данни и е препратен на Комисията за защита на личните данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай