Жечо Мурзов: Има много мерки, с които може да направим земеделието по-устойчив и предвидим бизнес

Тенденции в модерното земеделие

Жечо Мурзов: Има много мерки, с които може да направим земеделието по-устойчив и предвидим бизнес | StandartNews.com

Жечо Мурзов започва кариерата си в Байер Кроп Сайанс през 2004 година и заема различни ръководни позиции областта на маркетинг и управление на екипи и продажби. През 2019 година поема позицията Търговски директор на Кроп Сайанс за България. 
 

 

- Какви са основните тенденции в модерното земеделие, които в момента променят индустрията?

- Тенденции днес са свързани с прилагане на практики, водещи до по-устойчиво земеделие. Сред тях са използването на дигиталните технологии за по-прецизно земеделие и оптимизиране на разходите, стремеж за увеличаване на поливните площи. Технологии, които спомагат за по-висока производителност по ефективен и устойчив начин, с влагане на по-малко ресурси. 

Каква е връзката между тези тенденции и глобалните проблеми като изменението на климата и глада в световен мащаб? 

Непредвидимостта на климата е сериозно предизвикателство, но се прилагат мерки и се разработват методи за неутрализиране на негативните ефекти, които да доведат до запазване, а в някои случаи и до увеличаване на глобалното производство на суровини за хранителната промишленост, което да допринесе и за преодоляване на глада в световен мащаб.

- Какви са основните предизвикателства, които срещат земеделските производители в България днес? 

- Земеделието е динамичен, изпълнен с предизвикателства сектор. Климатът е един от най-непредсказуемите, но същевременно и определящ за добрите резултати фактор. За земеделците е много важно да могат да неутрализират негативните му ефекти като засушаване за дълги периоди от време. Едно от решенията на този проблем е чрез увеличаване на поливните площи. Задачата на земеделието е не само да помага за изхранването на света, но и да бъде част от решението на проблема с изменението на климата.  Други предизвикателства са предвидимостта на цените на продукцията и големите девиации в разходната част на производството. Допълнителна несигурност в сектора през последната година оказаха войната в Украйна и ефектите от нея, както и регулациите на Европейския съюз в сектора на земеделието. 

- Какво е необходимо за постигане на устойчив модел на земеделие едновременно с увеличаване на производителността и намаляване на вредителите и болестите в растенията? 

- Има много мерки, с които може да направим земеделието по-устойчив и предвидим бизнес, като разбира се това изисква координирани усилия на всички страни - земеделците, браншовите организации, бизнеса и правителството. Вече споменах увеличаването на поливните площи, към това може да добавим и финансиране на практики, помагащи за съхраняване влагата и почвеното плодородие, които могат да бъдат зададени като критерии за получаване на европейски и национални субсидии.

- Каква е ролята на дигитализацията и използването на данни в подпомагането на земеделските процеси? 

- Дигиталните технологии предоставят на земеделците възможност да вземат информирани решения и да инвестират въз основа на цялостно разбиране на техния уникален контекст. Информацията от стопанството и всяко поле може да се обобщи и анализира и съответно да се предприеме индивидуален подход към всеки участък в полето. Това спестява разходи и помага за предпазване природата от излишно натоварване с химикали и съответно ние, потребителите, консумираме по-чиста храна.

Байер има капацитета да предложи цялостни решения в семена и растителна защита, а в близко бъдеще земеделците могат да очакват те да бъдат комплектовани и с дигитални технологии, които да им помогнат за вземане на по-добри и рентабилни решения. Нашата цел е да предостaвяме последни иновации, специално разработени за посрещане на местните предизвикателства и решаване на проблемите, свързани с климата.

- С развитието на технологиите и темата за безопасността става все по-важна за много хора. Как адресирате предизвикателствата и как управлявате различните регулаторни рамки? 

- Както казах, това е едно от големите предизвикателства, както за нас, така и за земеделците, защото много ефективни решения излизат от употреба без да имат заместители. В Байер работим усилено за разработване на биологични продукти и технологии за интегрирана растителна защита - намалена употреба на химични продукти в технология с биологични такива.

- Как компания като Байер сътрудничи със земеделските производители, за да  подпомага развитието на успешни местни земеделски практики? 

- Стремим се да помагаме на земеделците с насоки и информация за всички мерки и процеси, които подпомагат устойчивото земеделие. Екипите ни, които работят с фермерите, регулярно преминават през обучения със специалисти по различни теми и предават тези знания с индивидуален подход през инициативата ни "Мастер клас". В нея са интегрирани и технологиите и продуктите които предлагаме. Философията на "Мастер клас" е да помогнем за земеделците да постигат по-добри резултати, без да увеличават разходите си. Важна платформа, която давa възможност за добиване на опит е центърът ни за агроиновации в Горна Митрополия, където се тестват всичките ни продукти и технологии на място. Спрямо представянето им даваме специфична препоръка при употреба за нашите условия в България. Стремежът ни е да предоставим иновативни технологии и продукти и да създадем стратегически партньорства с фермерите. Да им помогнем за създаване на допълнителна стойност и да споделяме рисковете, свързани със земеделието. Този подход на сътрудничество гарантира, че земеделските стопани имат достъп до експертния опит и ресурсите, необходими за преодоляване на предизвикателствата и цялостно използване на възможностите, които иновациите ни предоставят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай