Вкусната страна на Родопите

Традиционни рецепти от планината на Орфей

Вкусната страна на Родопите | StandartNews.com

За повечето от нас планината на Орфей е земя на необятни гори и неразбираем диалект. Там обаче се крият и кулинарни шедьоври, които ако веднъж ги опитате няма как да забравите вкуса им.
Сред тях са пататникът, родопският клин (баница), както любимото на всички овче кисело мляко с горски плодове.
Чевермето е царят на мръвките, а приготвено майсторски, то е изкушение за всички сезони.
Продуктът класика, от който могат да се приготвят всевъзможни специалитети, обаче си остава картофът. Той е в основата на пататника, който има голям брой вариации. Традиционният вариант на пататника е с кори и плънка от настърган картоф, с подправки, яйца, лук и мазнина.
Гозбите със смилянски фасул също е се нареждат сред любимите специалитети дори през летните месеци. Той е прекрасно мезе, защото има плътен вкус и е подходящ и за вегетарианците.


Клин

За тестото: вода - 120 мл хладка, оцет - 1 с.л., олио - 1 с.л., сол - 1 к.л., брашно - 200 г + още малко за точенето
За плънката: ориз - 1 ч.ч., вода - 3 ч.ч., масло - 100 г краве, яйца - 6 бр., сирене - 300 г

Приготвяне: Прави се тесто и се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма, защото ще трябва да излиза от тавичката. Когато се отпусне добре тестото, се взема голямата топка и се разточва на тънка кора.
Покривате тавичката добре и оставяте краищата да висят извън нея (те ще трябва да застъпят горната кора).
За плънката: 1 ч.ч. ориз сварявате заедно с 3 ч.ч. вода. Когато водата изври, добавяте маслото и оставяте да изстине. Когато се охлади добре, добавяме яйцата, добре разбити, и сиренето.
Разбърквате добре и изсипвате върху кората. Втората топка също разточвате тънко и покривате клина с нея. Загъвате краищата на долната кора, така че да затворите хубаво клина, като застъпвате горната кора.
Разтопете около 50 г масло и полейте отгоре. Може да изпечете родопския клин във фурната или на котлона, като задължително трябва да намажете с краве масло тигана/тавата.


Агнешко с булгур на пещ

Продукти: за 10-12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150-200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, 12 ч.ч. вода, 3-4 глави кромид лук, 2-3 с.л.червен пипер, олио, 4-5 г черен пипер, сол, 1/2 връзка пресен девесил, 1/2пресен джоджен, 1/2 връзка магданоз


 Приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се осолява. В тава за печене се слагат булгурът и оризът. Лукът се запържва в голямо количество олио, след което към него се добавя червеният пипер. Запръжката се изсипва върху булгура и ориза, слагат се дреболиите, черният пипер, нарязаните на ситно девесил, джоджен и магданоз и малко вода. Парчетата месо (10-12 парчета в зависимост от размера) се нареждат в тавата. Отгоре се налива вода, ястието се покрива с алуминиево фолио и се слага в пещта, която е горяла предварително 2-3 часа, за да се нагреят добре тухлите. Пече се цяла вечер около 10-12 часа. 


Смолянски пататник

Продукти: картофи - 1 кг, яйца - 3 бр., извара - 3 шепи, натрошена (сирене), сол - 1 ч.л. равна на вкус, джоджен - няколко стръка пресен или сушен, лук - 1 глава, масло - за тигана, или др.


Приготвяне: Обелвате картофите, измивате ги и ги настъргвате на ренде. В отделен съд разбърквате яйцата, изварата, на ситно нарязания лук и джоджен (с пресен е по-вкусно, но може и сушен), и солта.
Смесвате ги и с настърганите картофи и цялата смес изсипвате в тиган с нагорещена мазнина (масло или др.). Бързо разстилате по дъното на тигана с незалепващо покритие, така че да е равномерна дебелината навсякъде.
Печете на средно слаб огън и по възможност тиганът да е захлупен и след около 15-20 минути обръщате внимателно с помощта на капака, като обръщате рязко и след това с приплъзгване връщате в тигана.
Печете още 15-20 минути (вече може без капак). След като е готово яденето, поставяте отгоре една голяма чиния на обратно (с лицето към пататника) и обръщате, така че долната страна на пататника да се пада отгоре. Поднасяте го топъл.


Салата от смилянски боб

Продукти: боб - 2 ч.ч. смилянски, лук - 1 главичка кромид, зелен лук - 1 връзка, оцет - на вкус, олио - на вкус, за предпочиртане е зехтин, сол


Приготвяне: Накиснете смилянския фасул в студена вода за няколко часа. Отцедете и сложете да се вари с нова вода до готовност, като по средата на варенето добавите лъжичка олио.
Накрая на варенето посолете и след 5 минути снемете от котлона. Отцедете боба и го оставете да престои за 5-10 минути. Прехвърлете го в голяма купа и добавете ситно нарязания кромид и зелен лук. Посолете на вкус и добавете мазнината и оцета, отново на вкус.


Марудници с яйца и кисело мляко

Продукти: яйца - 3 броя, кисело мляко - 400 г, брашно - 1 ч.ч.(или необходимото количество за гладка смес), сода - 1/2 ч.л. бикарбонат, сол - 1 щипка, масло - за намазване


Приготвяне: Чукнете яйцата в дълбока купа, добавете киселото мляко заедно със содата бикарбонат и разбъркайте добре. Постепенно при бъркане добавете брашното. Щом се получи хомогенна смес, тогава е готово.
Родопските Марудници се пекат на сач, но стават и в тиган. Загрейте сача или тигана, които са намазнени предварително и излейте 1 черпак от сместа.
Не я разстилайте до край. Намалете котлона и изпечете марудниците равномерно от двете страни. Още топли се мажат с масло и се поднасят със сладко по избор.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай