Производители изразяват задоволство от работата с Lidl

Lidl показа, че може да се работи нормално, подредено и с прогнози

Производители изразяват задоволство от работата с Lidl | StandartNews.com

Любомир Лозанов, изпълнителен директор на „Амета холдинг“:

Lidl показа, че може да се работи нормално, подредено и с прогнози

„Амета холдинг“ е създадена през 1995 година, а с производство на пилешко месо се занимава от 1998 година. Вече 10-та година е партньор на Лидл България.

„Lidl доведе до нормализиране на ритейл пазара и взаимоотношенията вериги-доставчици и показа, че може да се работи нормално, подредено и с прогнози. Това накара доставчиците да поискат и постигнат сходни взаимоотношения с останалите оператори в търговията на дребно“, споделя Лозанов.

Гордее се със затворения цикъл на производство, както и с факта, че контролират целия производствен процес и отглеждат птиците с храна, произведена максимално от български суровини. За Лидл България доставят пилешко месо, за което контролират целия цикъл на производство - от покупките на зърна до доставките до Lidl. Това им дава възможност да поддържат вкуса и качеството на продуктите и да планират и прогнозират точно. В най-голям обем доставките за Lidl са на цяло охладено пиле – 18%.

Компанията оперира в цяла Северна България – от Плевенска до Добричка области. За нея работят 1 450 човека, а допълнително са ангажирани още 1000като подизпълнители. Основната производствена част е механизирана, но процеси като товарене на птиците се извършват ръчно, както и много други операции след нарязването на пилетата в преработвателното предприятие, включително и подреждането на продукта в опаковките при пакетиране. „Поради нестандартността на много от продуктите, ръчният труд ще продължи да бъде важен за нашата индустрия и в бъдеще, както е неотменен в подобни предприятия в Германия или Америка“, обяснява Лозанов.

Сред инвестициите на компанията е изграждането на нова люпилня с най-модерна техника, която да поеме увеличеното производство. Групата развива уникални вегански и вегетариански продукти, базирани на оризови и грахови продукти, които вече са постоянна част от портфолиото. Произвеждат се максимално близо до пазара, за да се намали въглеродния им отпечатък до минимум.

„Стремим се да произвеждаме почти всичко със суровини, отгледани в България. Опитът ни показва, че консуматорите в България са изключителни традиционалисти“, споделя Лозанов. „Връзката на българите със земята и животните е дълбоко залегнала в българската душа и дори хора, които не са стъпвали във ферма, обичат да им разказват за работата в нея и отглеждането на животните“, допълва той. Не вижда възможност в бъдеще хората масово да се завърнат към земеделието и селското стопанство, но вярва, че носталгията по това ще остане.

Отглеждането на птиците във фермите, включително тези за родители, остава най-уникалната част от производствения процес, разказва Лозанов и допълва, че с тази задача се справят успешно вече 20 години. Като основен приоритет и предизвикателство определя поддържането на добър и мотивиран екип. Добрата поддръжка и непрекъснатото обновяване на технологиите също са ключови, за да бъде компанията предпочитан доставчик, на който клиентите да разчитат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай