Празът - перфектният ПРЕбиотик

Не се колебайте, пригответе тази здравословна салата

Празът - перфектният ПРЕбиотик | StandartNews.com

Празът съдържа фибри, които са ПРЕбиотици. Пребиотиците са храната на ПРОбиотиците. Фибри, които не се усвояват в тънките черва, преминават в дебелото черво, където се ферментират от чревната микрофлора. Най-известният пребиотик е инулин-а, който е в изобилие в растенията. Как ни помага инулинът ли? Той ферментира в дебелото черво и служи за храна на добрите бактерии. От количеството на добрите бактерии (пробиотици) в стомашно-чревната флора зависи състоянието на чревната стена, разграждането и усвояването на хранителните вещества и силата на имунната система.

Освен, че е полезен този член на семейството на лука придава възхитително сладък и изтънчен вкус на ястията. Нежният зелен или бял праз предлага деликатен, леко земен вкус и свежест на всичко, което готвите, независимо дали искате да го пържите, сотирате или печете. 

Опитайте "Българския праз - Гигант". Той е високодобивен сорт, подходящ за прясна консумация и преработване. Нежен на вкуст. Лесен за приготвяне. 

Не се колебайте, пригответе тази здравословна салата.

Картофена салата със печени семки и праз 

Продукти: картофи 500 грама, праз 2 стръка, лимонов сок, 1 супена лъжица, зехтин 4 супени лъжици, 50 гр прясно изпечени слънчогледови семки, 4 супени лъжици цедено кисело мляко

Приготвяне: Измивате добре картофите и без да ги белите ги слагате в тенджера и наливате вода. Водата трябва да покрива картофите. Слагате картофите на котлона и ги варите докато може да забиете вилица в тях без силен натиск. След като картофите са сварени и леко поизстинали ги обелвате и нарязвате на едри кубчета.
Нарязвате праза на ситно добавяте към картофите. Добавяте сол, зехтин, цеденото кисело мляко и лимоновия сок и разбърквате добре.
 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай