Сряда,

Маджаров инвестира над 500 000 евро в ново производство на мляко

От: Стандарт -
287
Маджаров инвестира над 500 000 евро в ново производство на мляко
A
A
A
  • Прясното мляко ще е от 100% българска суровина

Над половин милион евро инвестира „Димитър Маджаров“ в ново производство – на прясно мляко. Инвестицията е за инсталация на ледена вода за охлаждане на млякото и автоматизирана българска линия за бутилиране на млякото. Шестдесет процента от вложенията са собствени средства, а останалите – субсидия по европейска програма за развитие на селските райони.

Две години отнема на компанията да проучи различни потребителски вкусове, да направи тестове и да организира процеса на производство на новата линия. Резултатът е четири вида прясно мляко: краве прясно мляко с масленост от 3.6%, 2.00%, 4.5%, и био прясно мляко с 3.7% масленост.

Суровината за всички пресни млека е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-98 С), при която се унищожават само патогените и се запазват  полезните качества на млякото. За производството се разчита на избрани доставчици, чието сурово мляко има минимум  3.2. протеина и 100 000 МО. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти. Прясното мляко „Димитър Маджаров“ не се стерилизира чрез пара или друг тип технология. Произвежда се при изключителна хигиена, за да се избегне и най-малкия риск от замърсяване. В новото био прясно мляко пък се влага българско мляко от контролирана ферма, където животните се хранят на свободна паша поне 9 месеца годишно в екологично чист район. 

Пресните млека с марката „Димитър Маджаров“ са във всички вериги магазини в цялата страна и в по-големите супермаркети от средата на м. юни 2021 г. В близките няколко месеца се планира износа им към Европа и Азия. Компанията изнася млечни продукти за Азия от 2001 година, а за Европа – от 2007 година.   

„Създаваме най-съвестно продуктите си само от българско мляко. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим го с вяра в семейството и качествената храна“, коментира управителят Димитър Маджаров.

Инвестицията в новата линия продукти е направена въпреки сериозните последствия от коронавируса и затварянето на ХоРеКа канала. Българският пазар на млечни продукти е малък, но с конкуренция между над 200 мандри. През 2021 г. немски производител на млечни продукти прекрати дейността си в България. Няколко години преди това друга голяма компания прехвърли производствените си мощности.

Млечните продукти са втората най-голяма категория в хранителната индустрия у нас (предхожда я само тази на хлебните и тестени изделия). Киселото и прясното мляко са традиционни за сектора.

„Димитър Маджаров-2“е създадена през 1991 г. Компанията има две подразделения – за производство на колбаси и месни деликатеси, и за млечни продукти, приготвени по традиционни рецепти. Предлага над 160 млечни и месни продукта. Производството на бели саламурени сирена и кашкавали с марката „Димитър Маджаров“ започва през 1998 г., а на кисело мляко – през 2015 г. Три години по-късно компанията навлиза в сегмента на млечните биопродукти, като започва да предлага кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, сметана и катък от биосертифицирано производство. Млекопреработвателното предприятие в гр. Стамболийски е с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко.

Фирмата е сертифицирана по международния стандарт ISO 9001:2008 за управление на качеството, по международния стандарт за храни IFS, по БДС стандарт, както и по стандарта за Bio храни. Заетите в двете производства са над 300. За близо тридесетгодишната история на производство на мляко и млечни продукти „Димитър Маджаров“ има над 10 отличия. Мотото на фирмата е „От нашето семейство за вашето семейство“.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички