Димитър Маджаров: 30 години продукти “от нашето семейство за вашето

Вече три десетилетия тя е символ на качество и автентичен български вкус

Димитър Маджаров: 30 години продукти “от нашето семейство за вашето | StandartNews.com
  • Димитър Маджаров: 30 години продукти “от нашето семейство за вашето семейство”

Едва ли има българско семейство, което да не поставя с удоволствие на трапезата си специалитет от "Димитър Маджаров". Създадена преди 30 години, фирмата произвежда месни и млечни продукти "от нашето семейство за вашето семейство". Вече три десетилетия тя е символ на качество и автентичен български вкус. Портфолиото й включва над 160 млечни и месни продукти и всички видове храни с традиционно специфичен характер, сертифицирани в Европейската общност и по БДС стандарт.

 

 

  • Началото

Компанията е създадена от Юлия и Димитър Маджарови през 1991 г. първоначално като фирма за търговия с хранителни продукти. В търговията двамата създатели научават един от най-ценните си уроци - как да работят с хора, да анализират какво търсят клиентите и да им предлагат точно това. Те започват собствено производство на колбаси през 1994 г. именно чрез продукти, които потребителите искат - наденици, кренвирши, трайни колбаси. Бели саламурени сирена и кашкавали с марката "Димитър Маджаров" тръгват към клиентите от мандрата на фирмата през 1998 г. Постепенно компанията изгражда две производствени предприятия - млекопреработвателно в гр. Стамболийски с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко и месопреработвателно в гр. Пловдив с капацитет до 30 тона месо дневно.В началото за "Димитър Маджаров" работят 5 човека. Тридесет години по-късно трима от тези служители са все още част от екипа. Естествено, на по-отговорни позиции. Днес "Димитър Маджаров" осигурява прехраната на над 300 човека.

  • Семейният модел

"Димитър Маджаров-2" е семейна фирма. Основател и управител е Димитър Маджаров. Той завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (днес Университет по хранителни технологии) в гр. Пловдив. Работи в системата на ДСО "Родопа" в гр. Бургас като инженер-технолог. По-късно заедно със съпругата си Юлия Маджарова, която също е инженер-технолог, се връщат в Пловдив и започват частен бизнес с търговия на хранителни продукти. Бизнесът им еволюира в собствено производство и търговия на месни и млечни продукти под марката "Димитър Маджаров".Направлението месно производство е прерогатив на Димитър Маджаров, а млекопрерботката - на съпругата му Юлия Маджарова.  В семейния модел на управление на фирмата се включва и Станислава Маджарова, тяхна дъщеря. Тя е второ поколение мениджър и е  заместник-управител. Отговаря за маркетинга, търговията, дистрибуцията и износа. Стратегическите решения се вземат от семейния съвет.

  • Нововъведенията

В месния и млечен бранш у нас има общо около 500 производители. Конкуренцията е сериозна, а потребителските очаквания са ценово чувствителни. "Нашата стратегия е да предлагаме продукти, които първо ние бихме харесали - като вкус, мирис, качество, визия", обяснава Димитър Маджаров. "Първи въведохме например луканка с калибър Ф70. Първи пуснахме на пазара натурална селекция колбаси "Качествен живот", направени само от свежо месо, прясно смлени подправки, без популярните консерванти, само с жива закваска."Димитър Маджаров" е и първата фирма в бранша, която предлага асортимент сирене и кашкавал  - от краве, овче, козе и биволско, а впоследствие и такова кисело мляко...Био млечните продукти са сертифицирани по  европейските станадарти за биологично производство. Те са от био краве мляко от сертифицирана ферма в България. Кравите в тази ферма пасат свободно, на чисти зелени пасища. "Всички химични и биологични процеси в тези био млечни продукти протичат естествено. Затова и твърдим, че са естествено вкусни", обяснява Юлия Маджарова.

  • Инвестициите

От създаването си досега "Димитър Маджаров" е инвестирал в различни производствени линии, в технологии за опаковане, построяване и оборудване на нов завод за месопрератока, разширяване на капацитета и модернизация на собствена овцеферма и др. Последната инвестиция е в размер на 500 000 евро - в производство на прясно мляко "Димитър Маджаров". Планират се инвестиции в нова сграда с цех за сирене, в нови разфасовки и опаковки.

  • Водещите продукти

Луканката Маджаров, кайсерованият врат "Тракия", филето "Монтана", сухият салам Бургас (създаден по стара технология за държавен стандарт, само от прясно месо, сол и захар), филето "Елена", кравето сирене "Маджаров", кашкавалът "Маджаров" по БДС стандарт, пушеният кашкавал "Маджаров" и киселото мляко "Маджаров" са вече нарицателни имена. Те са "марки на любовта". Във всички тях се използва само проверена българска суровина, а при млечните - само българска закваска с Lactobacillus bulgaricus.Луканката, луканковият колбас и суджукът от серията "Качествен живот", например, са направени само от свежо българско месо, прясно смлени подправки и жива закваска, която ги прави 100% натурални, без Е-консерванти. Тази серия съдържа млечникисели бактерии от вида Lactobacillus plantarum GLP (пробиотичен лактобацил), изследвани години наред в Харвардския медицински факултет. При стандартните сурово-сушени продукти се използват нитрити за подтискане на развитието на микроорганизмите. Тук обаче природната закваска изпълнява тази функция. Продуктите от "Златната селекция" пък са направени в естествена им обвивка, която допринася за правилното прочитане на различните процеси по време на зреене.    Пускането на нов продукт отнема години обстойни проучвания и тестове за вкус, качество, визия. За разработването на "Качествен живот" са нужни 3 години. Толкова време отнема и серията био продукти. "Ако ще е млечен продукт да е от мляко, ако ще е месен - от месо". Това е мотото, от което се водят Димитър и Юлия Маджарови още от създаването на компанията.   

  • Новите продукти

В края на месец май 2021 г. компанията пусна и прясно мляко "Димитър Маджаров". То също се базира на обстойни проучвания. Две години отнема на компанията да изпробва различни вкусове и да направи различни тестове. Резултатът е 4 вида прясно мляко, с плътна масленост 3.6%, 2.00%, 4.5%, както и био мляко. Суровината е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа ниска пастьоризация, при която се унищожават патогените и се запазват полезните качества. Има вкус и мирис на натурално домашно мляко. В прясното мляко "Димитър Маджаров" няма протеини, сухо или кондензирано мляко или стерилизация. Производството е при изключителни хигиенни условия, за да се избегнат дори най-малките рискове от замърсявания.    В края на 2021 г. компанията ще пусне на пазара и нови слайсирани месни продукти.

  • Вкусът Димитър Маджаров

"Опитваме се да работим по отрасловите норми, технологии и български държавен стандарт, валидни от 90-те години на миналия век", разказва Юлия Маджарова. "Продуктите трябва да са истински, вкусът да е традиционно-автентичен, като от едно време." Компанията винаги спазва сроковете на зреене. Когато един продукт е узрял, в него се развива вкус и аромат. Луканката "Димитър Маджаров" например зрее до 60 дни. При производството на млечни продукти този срок е между 90 и 120 дни. "Вашият салам е като от преди години...Харесваме вкуса на вашето сирене и кашкавал, защото са традиционни". За нас тези думи са най-голямата отплата", заключава Юлия Маджарова.

  • Стандартите и признанията за качество

В производството са въведени ред стандарти за качество, като GMP, НАССР, International Food Standard и др. Покриват се  множество изисквания - на БДС стандарта, за Bio храните, включително по Кашер и Халал. Първият медал за качество е от далечната 2004 г., от "Месомания". Оттогава до днес отличията за двете основни категории, месо и мляко, са близо 20. Симеон Сакскобурготски поръчва продукти от "Димитър Маджаров" за сватбата на своята дъщеря Калина. И удостоява фирмата с грамота за изключително високи стандарти.  

  • Пазарите

Първият износ на "Димитър Маджаров" е на сирене за Австралия, Нова Зеландия и Ливан. Днес компанията присъства в почти цяла Европа и в държави като Ливан, Израел и др. Най-търсени извън България са кравето и овче сирене, кравето кисело мляко, кашкавалът, суджукът, полуфабрикатите от свежо месо. Всяка година износът бележи ръст, основно при млечните продукти, които се харесват заради своя превъзходен вкус. "През последните 3 години отчитаме ръст в търсенето на бели саламурени сирена, не само от краве, но и от овче и козе мляко", разказва Станислава Маджарова, която отговаря за износа в семейната фирма. "Млечните продукти са ежедневни, с широка консумация и присъстват в хладилника на всеки българин". Фирмата ще продължи да популяризира българските продукти на нови и нови пазари.  

  • Благотворителност

Още от самото начало "Димитър Маджаров" отделя средства за благотворителност. Първото дарение е за Бачковския манастир. Следват множество инициативи в подкрепа на хора в неравностойно положение, млади таланти, а от началото на Ковид-епидемията - на болници ("Софиямед", "Св. Георги") и на българските медици.    

  • Млечните и месни продукти на нашите внуци

"В България добрата храна трябва да се издигне в култ, както е било през вековете. Това се възпитава още в семейството", обяснява Юлия Маджарова. У нас като че ли все още няма такова отношение към родната, традиционна, вкусна, здравословна и прясна храна, както, да кажем, при южните ни съседи. Мечтаем тази култура да "се случи" и тук". За  Юлия Маджарова "млечните продукти на бъдещето" ще бъдат във все по-удобни за потребителите разфасовки, все по-здравословни, безлактозни и произведени при още по-строги хигиенни изисквания. "Най-големият лукс за забързания съвременен човек е времето", допълва Димитър Маджаров. "На него му трябва нещо, което е лесно за приготвяне и консумация - нарязани предварително мезета, грил продукти от свежи меса. Днешният консуматор търси разнообразие, по-голям асортимент с по-малък грамаж и в по-малка опаковка. Месните продукти на бъдещето ще са още по-удобни, лесни за консумация, с все по-ниско съдържание на сол и все по-малко добавки. И от месо."  

  • Наследството   

Димитър и Юлия Маджарови мечтаят наследниците им да довършат започнатото, като предложат безкомпромисното качество на създадените традиционни продукти с автентичен български вкус на нови пазари. "Има все по-голям недостиг на кадри. Днешното поколение не си мечтае да работи в производство", споделя Димитър Маджаров. Но заключава, че децата и внуците ще се справят с всички предизвикателства също толкова успешно колкото те двамата със съпругата му са се справили с най-трудното: на трапезата на всяко българско семейство у нас или в чужбина да има любим продукт от тази марка. От семейство Маджарови за нашите семейства.    

  • Визитка на фирмата

"Димитър Маджаров-2" е утвърден производител на качествени и традиционни за българската трапеза продукти. В портфолиото на фирмата има над 160 млечни и месни артикула. Компанията притежава две производствени предприятия - млекопреработвателно в гр. Стамболийски с дневен капацитет до 80 тона свежо българско мляко и месопреработвателно в гр. Пловдив с капацитет от 30 тона свежо месо дневно. "Димитър Маджаров-2" произвежда и всички видове храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ),и БДС защитени и сертифицирани в Европейската общност. Продукти "Димитър Маджаров" се предлагат освен в България, също в Германия, Белгия, Холандия, Великобритания, Франция, Полша, Испания, Италия, САЩ, Ливан, Кувейт, Саудитска Арабия, Нова Зеландия и др. Стриктното спазване на технологичните и хигиенните изисквания са водещи в производствата на фирмата. Въведени са GMP и НАССР; компанията е сертифицирана по IFS (International Food Standard), за БДС продукти и Bio, (вкл. работи храни по Кашер и Халал).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай