Борислав Сандов защити мусаката. Но даде ценен съвет

Вицепремиерът с послание за здравословната храна

Борислав Сандов защити мусаката. Но даде ценен съвет | StandartNews.com

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов защити българската мусака, след като изследване Good Food за BBC я обвини, че замърсява въздуха. Проучването показвало, че  вредните емисии, отделени при готвенето на мусаката ни, се равнявали на 47 минути шофиране с автомобил. Вкусната гозба бе поставена на челно място в класацията основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето й.

ВИЖ ОЩЕ: Борислав Сандов подкрепи ЧНГ без фойерверки. Скастри Пловдив

Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт, написа във Фейсбук Сандов. И обясни: "Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция".

Ето целия пост на Борислав Сандов:

Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне.

Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите.

Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини.

Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай