Петък,

Борислав Сандов подкрепи ЧНГ без фойерверки. Скастри Пловдив

От: СТАНДАРТ -
Борислав Сандов подкрепи ЧНГ без фойерверки. Скастри Пловдив
A
A
A

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов подкрепи обществената вълна срещу пищните фойерверки в новогодишната нощ. Той излезе със специален пост във Фейсбук, с който призова да не разваляме празниците с излишен стрес и замърсен въздух, породени от пиротехника и гърмежи.

ВИЖ ОЩЕ: Борислав Сандов защити мусаката. Но даде ценен съвет

Крак в новата обществена инициатива за посрещане на Нова година без илюминации, които замърсяват въздуха и стресират животните, повлече Стара Загора. Община Стара Загора отмени традиционната заря за Нова година. "По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“ и няма да изстреля фойерверки за отбелязване на новата 2022 година", обяви на сайта си местната администрация и даде пример на още кметове да се присъединят към инициативата.

Ето какво написа във Фейсбук вицепремиерът Борислав Сандов:

Празниците са време за почивка, уют и веселие. Нека не ги разваляме с излишен стрес и замърсен въздух, породени от пиротехника и гърмежи! Фойерверките, пиратките, зарята и изстрелите с огнестрелни оръжия причиняват огромен стрес за животни и хора, а също така могат сериозно да увредят нашето здраве. Една от основните причини за мръсния въздух в населените места в Коледно-новогодишните дни са именно пиротехническите изделия, в които има редица вредни вещества за вдишване. 

👉 Закона за защита от шума в околната среда не дава много възможности за ограничение на тези дейности, а и те трудно се контролират, но все пак местните власти могат да въвеждат определени ограничителни режими, както и да бъдат добър пример за обществото, като не организират от своя страна заря. Обръщам внимание също и на факта, че в населените места, или в непосредствена близост до тях, се намират и защитени територии, за които има изрична забрана за превишаване нивата на шум, с цел да не бъдат обезпокоявани някои защитени видове животни.

Такъв е случаят с Пловдив, например, където местната власт в последните години организира новогодишна заря върху защитена територия и по този начин нарушава закона. Допълнително към този факт, Пловдив е сред градовете с най-голямо замърсяване на въздуха, свидетелство за което са и данните в настоящия момент.

❗ България е в процедура на второ Наказателно дело в Европейския съд в Люксембург заради наднормените нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) в 5 агломерации в страната (София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна). Това дело ще завърши с осъдителна присъда и санкции за България, тъй като от 2017-а досега държавата ни не се е справила с този проблем. Тези санкции ще бъдат и за бъдещи периоди, докато не приведем нивата на ФПЧ в тези 5 агломерации под допустимите нива.

✅ Нека бъдем отговорни към себе си и другите и не допускаме да живеем в шумна и замърсена среда. Положителният пример е от основно значение. Особено ако той идва от институциите и политиците.

Освен това има алтернативни светлинни ефекти, които нито са шумни, нито пръскат вредни частици във въздуха - ансамбъл от дронове, светлинни прожектори и прочее.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички