Биляна Николова: Ще съм първият меден сомелиер в България

Заедно с УХТ разработваме нов био продукт

Биляна Николова: Ще съм първият меден сомелиер в България | StandartNews.com

Докторант Биляна Николова е български медопроизводител и иноватор в сферата на БИО хранителните добавки. Тя е основател на “Мелифера”- компания, която произвежда енергийния бустер за спортисти- “Melli gel”. Той е изработен изцяло на основата на медния продукт. Подкрепа за целия проект тя получава от Университета по хранителни технологии - Пловдив. Биляна получи награда в категория “Mлад учен” по време  на 17-я коледен форум от най-голямата кампания в подкрепа на агро сектора “Да! На българската храна!”, провеждана от вестник “Стандарт”
 

  • Заедно с УХТ разработваме нов био продукт
  • Фалшивият мед не е полезен за имунитета, казва докторант Биляна Николова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Госпожо Ноколова, какво Ви насочи към пчеларството?

 - Стартирах в пчеларството като по-скоро го приемах за мое хоби, а не като професия. Запалих се по пчелите, четох много за това как те изчезват и колко са важни за нас, хората. Пчелар съм с едно доста малко стопанство, но гледам биологично пчелите си. 

Междувременно се запознах с други пчелари, осъзнах че  те търсят възможност за реализация на техния мед при по-добри условия. И започнах да търся пазари за тях. 

- От колко време сте в професията?

- От 2014 година се занимавам с меда. Тук е моментът да кажа, че обичам пчелите, грижа се за тях, но моят по-голям интерес е към меда. В  тази връзка записах едно обучение в Италия в Института за професионалните сомелиери на пчелен мед. И ако всичко мине добре, би трябвало да  съм се дипломирала като първият меден сомелиер в България.

- Как можем да различим истинския от фалшивия мед?

- Сомелиерът описва чрез сензорен анализ свойствата и качествата на меда и така може да определи разликите при различните видове мед- лавандулов, акациев и т. н. 

Добрият сомелиер може да установи дали медът е с увредени качества. Например, дали той е бил съхраняван неправилно и оттам да е придобил лош вкус и аромат. 

Без необходимия лабораторен анализ сомелиерът трудно може да определи кой е фалшивият продукт. Тъй като фалшификаторите   стават все по-добри и намират все по-хитри начини да произведат мед, който не е истински. Например, те добавят високофруктозен захарен сироп, който на вкус не може да се различи от пчелната захар, без съответния лабораториен анализ.

- Вреден ли е захарният сироп?

- Не е. Но той е храна и продукти с негово съдържание не трябва да се продават на цената на меда. Фалшивият мед няма свойствата на истинския и не е нито полезен, нито помага за поддържане на имунитета. 

- С какво българският мед е известен по света и в кои държави го употребяват?

- Българският мед е много качествен, защото нашата природа е богата и разнообразна. По климат тя е в топ 5 или 6 в света.Но нямаме достатъчно добра реклама. А това е въпрос не само на бизнеса в сектора. Държавата трябва да има своя приоритет в популяризацията на този продукт. Защото както можем да се похвалим с розовото масло, така трябва да популяризираме по света и добрия мед. 

- Как се роди идеята за създаването на енергийния бустер MelliGel?

- Спортистите използват енергийни гелове, но те са на база малтодекстрин. Това е много тежко рафиниран захарен сироп с празни калории, които не са полезни. А медът, също въглехидрат, е много по-полезен, защото притежава и допълнителни свойства. Той не само  дава енергия, но и помага за възстановяване след интензивно натоварване.

Във всички учебници по спортно хранене медът е изтъкнат като много подходящ за спортистите. Просто до момента не беше правен такъв продукт и на мен търсейки начин да пласирам меда в една нова ниша, ми хрумна да експериментирам с него. За мой голям късмет, когато бях готова с рецептата, дойде и краят на пандемията от COVID - 19. Тогава хората започнаха да търсят алтернативи в грижата за здравето си. И така почти всички обърнаха много по-голямо внимание на MelliGel.

Още Хипократ е казал "Нека храната бъде твоето лекарство"! Енергийният бустер помага и когато човек е болен, защото подсилва имунитета и съпротивителните сили на организма. Продуктът е 100% БИО, което означава, че всичките му съставки са чисти и сурови, със своите ензими, минерали и антиоксиданти - всякакви съставки, които помагат на тялото да се бори с различни патогени, които включват и вирусите.

- Какъв тип хора могат да използват MelliGel освен спортистите?

- Първоначалната идея беше да бъде продукт насочен само към спортисти. Но на практика могат да го ползват всякакъв тип хора, които по стечение на обстоятелствата са в екстремни ситуации. Например, ако шофират дълго или поради работни ангажименти са в невъзможност да приемат естествена храна.  

Наскоро започнахме една кампания със студенти. Оказва се, че те приемат енергийни напитки в големи количества, когато имат нужда от енергия или пък учат до късно нощем за изпити. 

Но много по-полезно за здравето е да използват естествени стимуланти. В този ред на мисли продуктът е подходящ не само за спортисти, а и за хора, които имат нужда от прилив на енергия.

- Как смятате да развивате продукта? 

- Искаме да разширим нишата.Стартирахме разпространението в  различни спортни организации. Започнахме да продаваме във фитнеси, в тенис и голф клубове, както и по маратони. Сега вече все повече ще се обръщаме към по-масовия потребител. Вече работим и с известна верига дрогерии. Идеята ни е по този начин да достигнем до повече хора.

- Имате ли идеи за нови продукти?

Да, правим разработка с Университета за хратителни технологии. Когато започнах да се занимавам с меда, се преквалифицирах като технолог. Впоследствие записах доктурантура в УХТ за иновативни продукти от традиционни суровини. 

Понастоящем работя с технологичната катедра на университета. Произвеждаме енергийни желирани бонбони, а в момента сме в процес на разработка на новата рецепта. Бих искала специално да благодаря на проф. Пламен Моллов и колегите от УХТ за подкрепата и предоставените възможности.  

Мога да кажа, че образователните институции и бизнесът трябва да работят съвместно и на практика ние правим точно това- създаваме колаборация заедно с университета.

- На какъв етап е тази разработка и кога може да достигне до потребителя?

Имаме готовност да пуснем продукта в началото на 2024 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мартин
преди 3 месеца

Вече има, професионален сомелиер по пчелен мед в България с дипломи и сертификати точно от Италия! Въпросната дама, може да стане най-добрия сомелиер, но не и първият в България ! Успех!

Откажи