От форума на "Стандарт": До 15% индексация на строителните договори

Колко са парите за строителство и какви са новите възможности за инвестиции в общините? Гроздан Караджов на форума на "Стандарт"

От форума на "Стандарт": До 15% индексация на строителните договори | StandartNews.com

До 15% индексация ще получат старите договори в строителството заради скока на строителните материали в последно време.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на региналното развитие Гроздан Караджов по време на първия за годината икономически форум "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост" на медиите "Стандарт" и "Строител". Събитието е част от националната кампания на "Стандарт" "Да! На българската зелена икономика". Партньори са МРРБ, Камарата на строителите в България и Камарата на архитектите. Европейски партньор на форума е евродепутатът Искра Михайлова - зам.-председател на групата  "Обнови Европа" в ЕП.

"Стандарт" с форум по най-горещата тема

Форумът събра строителната индустрия с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, за да търсят отговори по най-горещите проблеми в държавата - парите за пътища и инфраструктура. В зала "София" на хотел "Маринела" дойдоха най-големите компании от бранша, народни представители, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, Националното сдружение на общините в България, областни управители.

"Днес, във втория ден на Страстната седмица, спрените парите за пътищата палят не само политическите страсти, но и страстите български. Особено във война инфраструктурата е стратегически инструмент, който превръща всека държава в значим геополитически субект. Затова е непростимо точно тя да става заложник на коалиционни противоборства. И да е повод за злорадстване от страната на предходната власт, заложила капаните пред сегашната", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която откри форума. 

Славка Бозукова към власт и строители: Да чуем гласа на разума

"Обединяването на две медии е много добър знак.  Даването на платформа на всички участници в процеса - европейски институции, законодателна и изпълнителна власт, бизнес - да поставят своите проблеми, е гаранция за прозрачност. Надявам се горещите теми да бъдат дискутирани и да намерят сквоето решение. Респект към инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България, който защитава позицията на бизнеса. Респект към министър Караджов, в чието лице бизнесът намира решение. Вярвам, че намирането на решение е в обединените усилия на власт и бизнес", каза  Ренета Николова, главен редактор на "Строител".

Ренета Николова: Намирането на решение е в обединените усилия 

"Не видях водещата роля на местните власти в Плана за възстановяване и устойчивост. Видях много ангажименти на централната власт, което ме навежда на мисълта, че ще имаме проблеми в реализацията". Това заяви евродепутатът Искра Михайлова, която бе модератор на форума.

По думите й Планът страда от липсата на фокус, който трябва да даде ръст и тласък на българската икономика. "В него има предвиден сериозен ресурс, който трябва да бъде реализиран и усвоен от строителната индустрия", подчерта, Михайлова. Тя призова местните власти да направят задълбочен анализ къде е мястото им в Плана, взаимодействайки си със строителната индустрия. Дали то само в реализацията на улично осветление или може ли да да се види и в образователна, и в здравна инфраструктура, и в реализацията на реновирането на сградния фонд, каза Искра Михайлова. И допълни „Затова сте заедно тук днес – строителна индустрия и местна власт, за да поставим тези въпроси".

Искра Михайлова: Не видях ролята на кметовете в Плана за възстановяване 

"Говори се, че спадът в строителството е 30%, но истината е, че е 50 на сто. Причината е в скока на цените заради поскъпването на горивата. 10 процента е спадът в работната ръка, която отива на борсата,50 на сто е спадът в строителството спрямо миналата година". Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, който също бе модератор на форума.

"Ние сме хората, които трябва да подготвим строителният бранш да са справи в тази ситуация. Ползвайте регионалните ни структури", обърна се към компаниите от индустрията Терзиев.

Той призова за промяна на Закона за обществените поръчки и съвременни цени, които са правдиви, за да може браншът да върви напред.

Илиян Терзиев на форума на "Стандарт": Спадът в строителството е 50% 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов представи за първи път решението за парите на строителната индустрия, както и какви средства са предвидени за сектора в Плана ва възстановяване и устойчивост ПВУ/.

Близо 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (с ДДС и планираното национално съфинансиране ) ще бъдат насочени към строителния сектор за изпълнение на различни инвестиционни проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Най-много средства от плана – близо 1,5 млрд. лв., ще бъдат насочени за енергийно обновяване на жилищните сгради в страната за намаляване на енергийното потребление и подобряване на тяхното състояние. „До 2026 г. предвиждаме по проекта да бъдат обновени многофамилни жилищни сгради с разгъната застроена площ над 3,6 млн. кв. м“, отбеляза Караджов. Целта е да се постигнат най-малко 30% спестяване на енергия в сградите и минимум клас „B“ на енергопотребление. Досега със средства от бюджета, чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са реновирани 1944 сгради с над 130 хил. жилища с близо 11 млн. кв. м разгъната застроена площ и над 276 хил. обитатели.

„Чрез предвиденото в Плана финансиране ще бъде продължена политиката за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, но чрез трансформация на съществуващия модел за финансиране“, каза още вицепремиерът. За целта ще има два етапа на кандидатстване и сдруженията на собствениците ще бъдат разделени на две групи. За първата то ще е със срок до март 2023 г., като е предвидена 100% безвъзмездна финансова помощ за обновителните дейности. Срокът за кандидатстване за втората група ще е от април 2023 г. до декември 2023 г., като безвъзмездната финансова помощ за обновителните дейности тук ще е 80%, а останалите 20% ще са самоучастие на сдруженията. „За него собствениците при желание от тяхна страна могат да получат финансиране чрез ЕСКО компонент или друг финансов механизъм“, обясни регионалният министър.

Други близо 730 млн. лв. от плана са предвидени за енергийно обновяване на обществени и бизнес сгради.

Със 100 млн. лв. в 40 градски общини в страната е планирано да се реализира пилотна схема в подкрепа на устойчивата градска мобилност. 

Регионалният министър информира още, че са предвидени и 471,6 млн. лв. от плана за строителството на 13 пречиствателни станции за отпадъчни води.

Вицепремиерът обърна внимание, че паралелно с проектите, които ще се финансират от Плана за възстановяване и устойчивост, се довършват проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за териториално сътрудничество за периода 2014-2020 г. В ход са и интегрираните ВиК проекти за 14 области в страната.

Гроздан Караджов: 2,3 млрд. лева са предвидени за проекти в строителството 

Горещите проблеми на общините постави на форума кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който е заместник-председател на Сдружението на общините. 

"На първо място, въпрос, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на индексацията на цените в строителството. В момента местинте власти са в невъзможност за изпълнение на своите строителни програми заради завишените цени. Има много проекти, от които строителите се отказват. Нужна е спешна методика за индескиране на договорите, които се изпълняват. Много от тях са свързани с договори по оперативните програми. Тези проекти и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в рамките на закона тази методика трябва да се промени, за да не спираме инвестиционния процес.

На второ място - спешна актуализация на ЗОП. 

За нас е от особена важност е Общинският фонд за инвестиции. Вече сме на фаза реално стартиране. В тази връзка обаче бих искал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни възможности за подготовката на инвестиционните си проекти. Наложително е по-малките общини да бъдат подпомогнати. Това изисква значителен ресурс, който няма как малките да генерират от собствени приходи. Ако искаме да сме ефективни, правителството да помисли за подпомагане на малките общини", каза Хасан Азис.

Хасан Азис: Нужна е спешна индексация на цените в строителството 

Кога да очакваме методиката за индексацията на цените, попита и Мария Явашева от регионалната Камара на строителите в Габрово. "Проведохме среща с малки фирми от региона, които не могат да чакат. Колега е пред сключването на договор за 2 милиона лева, за който е играл преди 2 г. Сега иска съвет какво да направи. Опитват се да прехвърлят топката към браншовите организации, които да подходят индивидуално към всеки договор. Кога ще има методика", попита Явашева. 

Министър Караджов обясни какво се прави по индексацията на договорите. "Още от януари започнахме работа по индексацията защото се оказа, че много проекти не могат да бъдат изпълнени поради забавяне на процедурите. Във ВиК сектора има 260 млн. лева, които са в риск. Проектите са започнати през 2018 г., трябва да бъдат завършени през 2023 г. Никой обаче не иска да подпише договор, защото цените на материалите са скочили много", обясни Караджов. И посочи, че първият проблем, с който са се сблъскали, е откъде да се вземат данни за цените на строителните материали, тъй като наличните в НСИ не са достатъчни. Тогава е взето решение да се направи детайлен преглед по отрасли - ВиК, пътно строителство, ниско, високо и т. н. Формулите са изчислени и са предадени на министерството на финансите, което има последната дума, за да направи прогнозата за бюджета, който трябва да се задели. "В крайна сметка се стигна до вариант, независимо от инфлацията в различните сектори, общият процент да не е повече от 15. Това е прилична индексация, за да се рестартират проектите", посочи Караджов. 

И изрично посочи, че решението трябва да се вземе от финансовото министерство. "Степента на готовност е такова да има до края на месеца, но зависи от МФ", уточни Караджов.

Министър Караджов на форум на "Стандарт": Каква ще е индексацията за договорите в строителството 

Вицепремиерът обясни и как ще действа Фондът за общински инвестиции, който е проект от коалиционното споразумение. Целта на създаването му е сближаване в развитието на общините. Идеята е определена сума да се върне към  общините, като по-висок коефициент ще получат тези, които са с най-голямо забавяне в развитието за последните 15-20 г., например в Странджа, в Родопите, в Северозапада.  

"В този фонд ще има средства не само за проектиране, но и за консултантска помощ, като целта е да се подпомогнат кметовете да наемат специалисти, които да им изготвят проектите. Такава възможност ще има само за малките общини", посочи Караджов. И добави, че критериите ще се разработят заедно с кметовете, за да са прозрачни и да няма насочване на пари от определени партии към "своите" общини.

Въпроси имаше и от други кметове. Себихан Мехмед, кмет на Крумовград попита дали критериите за ремонт на общински пътища, които са получили, са окончателните, с които ще се отпускат пари от Фонда за общински инвестиции. "Тези критерии не са на Фонда, който още не е заработил. А са били представени за ремонт на пътища, които са имали остра нужда от това", отговори министър Караджов. И обясни, че когато Фондът заработи, ще може да се кандидатства още през зимата, като сумата, отделена за общински пътища е 250 млн. лева. 

"Проблемът с административния капацитет, особено в малките населени места, е много голям", посочи кметът на Джебел Неджми Али. Той попита дали общините могат да кандидатстват с проекти във ВиК холдинга, защото в момента има населени места, които нямат водоснабдяване от години. Хората нямат какво да пият, с водоноски им се носи вода, подчерта кметът на Джебел.

По отношение на санирането обявихте, че ще бъде на два етапа – кога ще има по-голяма яснота, попита още Неджми Али.

"По Плана за възстановяване и устойчивост следващия месец ще имаме готовите срокове и критерии, по които ще се подават проектите. В момента критериите се работят в Дирекция „Стратегическо планиране и програми”. Ще бъде осигурен честен и равен достъп на всички общини до средствата", увери вицепремиерът Гроздан Караджов.

Той съобщи, че ВиК холдингът не дава пари, а в него има 900 млн. лв., които по думите на министъра „лека полека си умират” заради инфлацията. Холдингът е създаден да допълва финансирането на европейските проекти. Когато Европа дава 70%, някой трябва да додаде останалите 30 на сто. За да е гарантирана тази сума, е сложен близо 1 милиард в холдинга. Но има инфлация и той е загубил силата си поне с 15%. Вместо да имаме 15% повече строителство, реално сме ги загубили, обясни Караджов.

Той обеща при предстоящата актуализация на бюджета да предвиди пари за ВиК за малките населени места.

На форума на "Стандарт"! Фонд помага на общините за улици, ВиК и осветление 

Председателят на Камарата на архитектите арх. Константин Пеев също постави някои проблеми. По думите му, санирането на сградите у нас е ефективно, но примерът на други европейски държави е далеч по-добър, отколкото у нас. "Проектите са много важни и трябва да ги има. Ние като проектанти искаме да има плановост", посочи арх. Пеев.

Караджов обясни какво се предвижда по отношение на архитектите и проектантите - тяхната отговорност ще се увеличи за сметка на намаляване на административното бреме. За обществено обсъждане е пуснат проект за изменение и допълнение на ЗУТ, в който е заложено облекчаване на административната тежест. До юли ще заседава група, която да даде предложение за още по-голямо облекчаване на процеса. Върви се и към неговото електронизиране, така че още по време на проектирането всичко да е в общ облак, за да е ясно какви са изискванията за всеки по веригата. Заместник-министър арх. Стефан Аспарухов е ръководител на работната група, уточни Караджов.  

Коментари по най-горещата тема - парите за пътните строители, направиха депутатите Снежанка Терзийска /Има такъв народ/ и Халил Летифов /ДПС/. Терзийска посочи, че е много важно този проблем да се разреши и заяви, че бърза за заседанието на регионалната комисия в парламента, за да гласува. 

Халил Летифов посочи, че проблемът е основно в правителството и неговата некомпетентност. "Съществува реваншизъм по отношение на вземането на политически решения - имаше заявка, че ще се саморазправят с едни фирми, обявени за лоши", каза депутатът. И припомни: "Подобни събития имаше и през 2009 г. и едни 10% от един финансов министър се събираше от строителния бранш и пак ставаше въпрос за едни 700 милиона. Ситуацията е аналогична. И понеже явно забравяме, това ни се повтаря и сега всички сме заложници на подобен подход.".

На форума на "Стандарт"! Халил Летифов каза защо строителите страдат 

Министърът на регионалното развитие разкри  решението на управляващата коалиция за парите на строителите.

"Ако взетото решение мине в четвъртък в парламента, още в петък повечето критични възлагания ще бъдат направени.

Формулата е 50% да се платят сега, останалите – след като специална парламентарна комисия направи преглед на висящите плащания. Очаква се комисията да работи до 7 май", каза вицепремиерът.

На форума на "Стандарт": Караджов каза решението за строителите 

Ценни съвети на кметовете и строителите даде еврокомисарят Мария Габриел, която се включи във форума със специално видеообръщение.

"В първите 100 климатично неутрални градове до 2030-а година може да има 8 български", каза Мария Габриел.

Тя съобщи, че между 9 и 12 юни ще се проведе първият фестивал, посветен на новият европейски Баухаус. "Бих искала да насърча българските градове да се присъединят към тази инициатива. Творческият потенциал и новаторството им са ключови за успешното изпълнение на новият европейски Баухаус и за постигане на по-екологично и устойчиво бъдеще",  добави Габриел.

На форума на "Стандарт"! Мария Габриел със съвети към кметовете 

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова пък посочи възможностите за получаване на финансиране.

"Нашата цел е да ускорим инвестициите за зелената транформация на европейските градове, да осигурим енергийна сигурност. През миналата година предоставихме почти 1 млрд. евро по Гаранционния фонд за справяне с пандемията. Предоставяме и консултансти услуги за подготовка на проекти. Подписахме със Столична община за устойчива градска мобилност. Такива проекти са изключително актуални, по тях можем да окажем и безвъзмездна помощ и да съфинансираме", каза Павлова. 

Лиляна Павлова представи 5 приоритета за финансиране на ЕИБ 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай