Неделя,

Искра Михайлова: Не видях ролята на кметовете в Плана за възстановяване

От: СТАНДАРТ -
2567
Искра Михайлова: Не видях ролята на кметовете в Плана за възстановяване
A
A
A

Не видях водещата роля на местните власти в Плана за възстановяване и устойчивост. Видях много ангажименти на централната власт, което ме навежда на мисълта, че ще имаме проблеми в реализацията. Това заяви евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата „Обнови Европа”х в Европарламента. Тя е модератор на форума на „Стандарт” "Инвестиционните проекти. Планът на възстановяване и устойчивост", който се провежда в х. „Маринела” в София.

„Стандарт” събра вицепремиера Гроздан Караджов със строителната индустрия и местната власт, за да намери отговор на най-наболелите за тях проблем. Партньор и съорганизатор е в. „Строител”.

Планът страда от липсата на фокус, който трябва да даде ръст и тласък на българската икономика икономиката. В него има предвиден сериозен ресурс, който трябва да бъде реализиран и усвоен от строителната индустрия подчерта, Михайлова. Тя призова местните власти да направят задълбочен анализ къде е мястото им в плана, взаимодействайки си със строителната индустрия. Дали то само в реализацията на улично осветление или може ли да да се види и в образователна, и в здравна инфраструктура, в реализацията на реновирането на сградния фонд, каза Искра Михайлова. И допълни „Затова сте заедно тук днес – строителна индустрия и местна власт, за да поставим тези въпроси.

Искра Михайлова изтъкна, че именно реновирането на сградния фонд е част от европейския Зелен пакт и подчерта ролята на пакета „Подготвени за цел 55”, който ще се отрази изключително силно на икономиката, на строителната индустрия и местните власти.

Това е гледна точка, която ми позволява да правя сравнение какво се случва в България и другите страни. Решенията в ЕС засягат всички страни членки. Всички са в процес на изключително амбициозно прилагане на плановете за възстановяване и устойчивост. Затова неслучайно го включихме сред темите на днешния форум, каза още Искра Михайлова. Това е предизвикателството за следващите 2, 3, 4 години въпреки огромното закъснение, въпреки че няма да получим авансови плащания по него, въпреки че има характеристики които ни смущават, подчерта евродепутатът.

Искра Михайлова призова кметовете са обърнат внимание не хоризонталните програми на ЕС, по които има предвидени 400 млрд. евро. Тенденцията е към хоризонталните програми. Те са потенциална възможност и за местните власти  и за всички, които имат желание да се включат в общите промени в ЕС, каза тя.


Всички новини от категория ДА! На българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com