На форума на "Стандарт"! Халил Летифов каза защо строителите страдат

И през 2009 г. ставаше въпрос за едни 700 млн., ситуацията е аналогична, обяви депутатът

На форума на "Стандарт"! Халил Летифов каза защо строителите страдат | StandartNews.com

Днес най-важно бе да се чуят въпросите и темите, поставени от строителния бранш и от кметовете. Ако Министерството на регионалното развитие и благоустройството успее да запази тази си диалогичност и това се пренесе в конкретни резултати за решени проблеми и свършена работа, може да отчетем успех. Всичко останало ще е говорилня. Това заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов на форума "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и развитие", организиран от "Стандарт" и "Строител" в партньорство с МРРБ, Камарата на строители и Камарата на архитектите. Европейски партньор на инициативата бе евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа" в Европарламента. Тя и председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев бяха модератори на дискусията в хотел "Маринела". Тя събра най-големите компании в строителната индустрия, областни управители и над 20 кметове с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, за да търси решение на най-наболелите проблеми за сектора и местната власт.

Проблемът е основно правителството и неговата некомпетентност. Съществува реваншизъм по отношение на вземането на политически решения - имаше заявка, че ще се саморазправят с едни фирми, обявени за лоши, каза Летифов. И припомни: "Подобни събития имаше и през 2009 г. и едни 10% от един финансов министър се събираше от строителния бранш и пак ставаше въпрос за едни 700 милиона. Ситуацията е аналогична. И понеже явно забравяме, това ни се повтаря и сега всички сме заложници на подобен подход.".

Дори днес видяхме, че в самата изпълнителна власт има страх от този реваншизъм. Но той няма място в българския политически живот и в институциите, категоричен бе зам.-председателят на ДПС, който е и заместник-председател на комисията по транспорт в 47-ото НС.

Апелът ми е да бъдат подкрепени и кметовете, и общините, защото те са властта, която е най-близо до хората. Те се сблъскват челно с проблемите на хората и ако на тях не им се помага, предвид всички проблеми, наследени и от кризата и от самото управление, ще създадем още по-големи трудности, обобщи Летифов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай