Илиян Терзиев на форума на "Стандарт": Спадът в строителството е 50%

Строителната индустрия трябва да се цифровизира, каза инж. Илиян Терзиев

Илиян Терзиев на форума на "Стандарт": Спадът в строителството е 50% | StandartNews.com

50 на сто е спадът в строителството спрямо миналата година. Това заяви председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. Той е модератор на форума „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и развитие”, организиран от „Стандарт” в партньорство с в. „Строител”.

Двете медии събраха вицепремиера Гроздан Караджов със строителната индустрия и местната власт, за да намерят отговор на най-наболелите за тях проблеми.

Говори се, че спадът в строителството е 30%, но истината е, че е 50 на сто. Причината е в скока на цените заради поскъпването на горивата. 10 процента е спадът в работната ръка, която отива на борсата, каза още инж. Терзиев.

Ние сме хората които трябва да подготвим строителният бранш, да са справи в тази ситуация. Ползвайте регионалните ни структури, обърна се към компаниите от индустрията Терзиев.

Инж. Илиян Терзиев призова за промяна на Закона за обществените поръчки и съвременни цени, които са правдиви, за да може браншът да върви напред.

Камарата на строителите е направиха сдружение европейски хъб и се надява да има късмета да спечелим един от четирите или петте проекта за такъв хъб на територията на България. Това е свързано с цифровизацията на строителната индустрия.

Ако не вземем марки и не цифровизацията, ще  стане като 94-а година - ще дойдат големите батковци от чужбина и ще си направят парите, каза инж. Илиян Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай