Вторник,

На форума на "Стандарт"! Мария Габриел със съвети към кметовете

От: СТАНДАРТ -
997
На форума на "Стандарт"! Мария Габриел със съвети към кметовете
A
A
A

В първите 100 климатично неутрални градове до 2030-а година може да има 8 български. Това съобщи еврокомисар Мария Габриел на форума "Инвестиционните проекти. Планът на възстановяване и устойчивост", организиран от "Стандарт" в партньорство с МРРБ и Камарата на строителите и в. "Строител". Европейски партньор на дискусията и неин модерато е евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа".

"Стандарт" събра строителната индустрия с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, за да търси отговори по най-горещите проблеми в държавата - парите за пътища и инфраструктура. Във форума в зала "София" на хотел "Маринела" участват най-големите компании от бранша, народни представители, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, Националното сдружение на общините в България, областни управители. Еврокомисар Мария Габриел разясни европейските възможности пред строителната индустрия, свързани с умните гладове, а Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ - възможностите за финансиране.

Ето какво каза Мария Габриел:

Най-напред позволете ми да благодаря на г-жа Михайова и г-жа Бозукова за поканата и органзирането на днешното събитие. То поставя в центъра актуалната тема за развитие на регионите и градовете в контекста на Зелената сделка. Във време на възстановяване на последиците на пандемията сме изправени пред ново предизвикателство – военната агресия в Украйна.

Аргументите за бърз преход към чиста енергия в рамките на Европейския зелен пакт са по–силни и ясни от всякога. С инициативата REPowerEU целим разнообразяване на доставките на горива и използването на потенциала на възобновяемите енергийни източници.

Борбата с климатичните промени изисква и модернизиране на икономиката. Приемане на мерки за опазване на нашата планета за по – добро качество на живот.

Ключова роля при постигането на тази цел имат градовете. Както знаем 75% от гражданите на ЕС живеят в градове, като се очаква до 2050 година те да бъдат 85%. Същевременно градовете генерират над 70% от емисиите на въглероден двуокис в световен мащаб.

Интелигентните градове са движеща сила на екологичния и цифровия преход. Градовете на бъдещето безспорно ще бъдат градовете на знанието. Стимулиращи развитието на технологичните иновации и екологичната устойчивост в полза на гражданите.

Бих искала да насоча вниманието ви към ключовите инициативи в ресора ми, допринасящи за трансформацията на градовете в градове на знанието. На първо място това са науката и иновациите. Това е рамковата ни програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ с амбициозният бюджет от 95,5 милиарда евро. През предходният период над 3 милиарда евро за научни изследвания и иновации по програма „Хоризонт 2020“ бяха насочени към подкрепа на градовете.

Такъв е например проектът Smart cities, който внедрява възобновяеми енергийни източници за отопление, интелигентно осветление и интелигентна мобилност, генерирайки икономии в енергия в размери на 30 милиона киловат часа годишно. Планирането на извънредни ситуации в областта на климата е също част от проектите, които са били финансирани с програмата „Хоризонт 2020“, но освен вече съществуващи проекти погледа ни сега е насочен към нови сред които се надявам да има повече кандидати от централна и източна Европа.

Те ще бъдат подкрепени с новостите на програмата „Хоризонт Европа“. И тук искам да насоча вниманието ви към мисиите.  Предлагаме ориентиран към гражданите подход за намиране на решения на някой от най – големите предизвикателства пред обществото. Така например в една от мисиите амбицията ни е постигане на 100 неутрални по отношение на климата Европейски градове до 2030 година.

Интересът към поканата ни за представяне на предложения бе огромен. 377 града в Европа са заявили интерес, да се присъединят към мисията. Сред тях имаме и 8 български града. Целта е да се проектират и приложат интелигентни решения за постигане на неутралност по отношение на климата.

С бюджет от 359 милиона евро до 2023 година тази мисия ще представи възможности за внедряване на иновативни решения в различните сектори – от мобилността до строителството, от енергетиката до цифровите технологии. И тук когато си говорим за мисии важен аспект е участието на гражданите.

Така например чрез договори за климата за градовете, гражданите ще бъдат активно включени в процеса на съвместно създаване и изпълнение на проектите за  всеки град. Това ще позволи градовете и регионите да създадът партньорства с частният сектор, академичните среди, индустрията, гражданското общество. Така например чрез платформата NetZeroCities избраните градове ще изготвят съвместно  с гражданите тези договори за климата, така че те да са адаптирани към конкретните местни условия. По този начин градовете ще бъдат катализатор за иновациите в областта на климата и цифровите технологии и ще покажат решения, даващи възможност и на други градове да последват техният пример до 2050 година.

Още 3 мисии ще допринасят за изпълнение на целите на екологичния преход и прилагането на иновативни репения в градовете. Това са мисиите за постигането на 150 климатично устойчиви европейски региона, 100 демонстрационни лаборатории за добро състояние за почвите и храните и мисията за възстановени крайбрежни, морски екосистеми и водни ресурси.

Вторият инструмент към който бих искала, да насоча вниманието ви са европейските партньорства. Европейските партньорства са партньорства при които комисията заедно с частни и публични партньори обединява усилия в рамките на съгласувани инициативи. Тези партньорства обхващат области като ключови цифрови технологии, устойчива застроена среда, водородни технологии, автомобилен транспорт с нулеви емисии. Българският национален фонд за научни изследвания например е част от европейското партньорство – стимулиране на градският преход към устойчиво бъдеще. То ще насочва финансиране за подкрепа за проекти за енергийна ефективност и кръгова икономика в градовете. Третият аспект към който бих искала, да привлека вниманието ви е това са Европейският съвет по иновациите и Европейският институт по иновациите и технологии. С тях подкрепяме проекти и компании, които стимулират както иновациите, така и регионалните и местните екосистеми за иновации.

Така например регионалната иновационна схема към Европейския институт за иновации и технологии цели да свърже местните иновационни екосистеми с университетите и бизнеса. Свързването пък на тези европейски екосистеми на Европейско ниво ще позволи на иноваторите да работят заедно, да обменят идеи, да създават работни места и разбира се бъдат лидери в техните области.

В това отношение с екипа ми работим за европейски план за действие за иновации, целящ  създаване на паневропейска иновационна екосистема. Стремим се да създадем благоприятна среда на местно, национално и Европейско равнище за ефективен обмен на знания и европейски опит за развитие на стратъпите и компаниите и подкрепа на талантите.

Не можем да имаме градове на знанието без подкрепа за нашите таланти. 70 % от компаниите заявяват недостиг на квалифицирани кадри. Ето защо в началото на годината представих европейска стратегия за университетите. Университетите имат ключовата роля като двигатели на екологичният и цифров преход. Инициативите мобилизират за първи път 80 милиарда евро в подкрепа на висшето образование и включват иновативни подходи.  

Това са например инкубатори в университетите за засилено сътрудничество с индустрията. Новатори в училищата или идеята ни за европейско изложение на талантите. Не на последно място много е важно да създадем ефективни взаимодействия между програмите на ЕС. „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“, фондовете на кохезионната политика и други инициативи, за да може по този начин да осигурим максимално въздействие на проектните резултати.

Така например имаме съвместен план с комитета на регионите, който беше изготвен за да направим така че тези взаимодействия между различните програми, да бъдат ефективни и работещи.

И накрая позволете ми да завърша с инициативата, която за мен е най-близо до гражданите и Европейския зелен пакт. Това е новият европейски Баухаус. Целта е да осигури по–привлекателни и екологични места за живеене, да доближи европейската зелена сделка до хората. Искаме да включим пълноценно гражданите в този процес. Артисти, творци, студенти, архитекти, учители, инженери, новатори.

Между 9 и 12 юни ще проведем първият фестивал посветен на новият европейски Баухаус. Бих искала да насърча българските градове, да се присъединят към тази инициатива. Творческият потенциал и новаторството им са ключови за успешното изпълнение на новият европейски Баухаус и за постигане на по-екологично и устойчиво бъдеще.


Всички новини от категория ДА! На българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички