Гроздан Караджов: 2,3 млрд. лева са предвидени за проекти в строителството

В ситуация на криза е необходима намесата на държавата, каза регионалният министър

Гроздан Караджов: 2,3 млрд. лева са предвидени за проекти в строителството | StandartNews.com

"За мен е чест да участвам в този форум. Винаги съм се чувствал добре, когато съм сред индустрията, заради която съществува МРРБ и която е една от най-сериозните". Това заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов на форума на "Стандарт" и "Строител" - "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост.", част от кампанията "Да! На българската икономика".

Той представи възможностите за инвестиции, които се администрират от МРРБ.

"Този План за възстановяване и устойчивост" /ПВУ/ бе замислен като начин за възстановяване от пандемията. Но върху тази криза се насложи войната в Украйна. Върху строителството у нас се насложиха две тежки кризи. През 2021 г. по данни на НСИ произведената строителна продукция бележи спад с над 30%. Тази година имаме лек повод за радост, защото има лек оптимизъм. Браншът отбелязва 4-ти месец на ръст. Приносът за това е на сградното струителство - ръст от 7%. В такава недобра ситуация е необходима намесата на държавата. Едната линия е да се предвиди индексация за договорите, сключени преди време на цени, които не са реалистични. Втората е да увеличи инвестициите си и да даде възможност на различни европейски програми заедно с нашето кофинансиране.

Като добра новина мога да отбележа значителния обем строителна работа с финансиране от 2,3 млрд. лева по ПВУ и проекти на МРРБ. На първо място това са средства, които ще бъдат инвестирани за повишаване на енергийната ефективност - 1,2 млрд. лева без ДДС и над 350 млн. от националния бюджет. Сумата достига близо 2 млрд. лв. с ДДС. 

Досега със средства от бюджета са реновирани 1944 сгради с над 130 000 жилища и над 260 000 обитатели. От 2022 одобрени за участие са останали около 80 многофамилни жилищни сгради, които ще се финансират по новата програма.

Ще бъде продължена политиката за енергийна ефективност. Ще минем през два етапа на кандидатстване. Първата група е със срок март 2023 г. и ще получават 100% безвъзмездна помощ. Следващият срок - до декември 2023 г., 80% е безвъзмездната помощ, останалите - самоучастие на сдруженията на собствениците. До 2026 г. се планира да се достигне най-малко 30% спестяване на енергия. Това ще окаже въздействие и върху икономическия растеж на страната. Изпълнението на дейностите ще допринесе за създаване на работни места.

Други 600 млн. лева са предвидени за енергийно обновяване на обществени и бизнес сгради. Над 370 млн. лв. без ДДС е за публични сгради в цялата страна - за административно и обществено обслужване. За обекти на културата, изкуството, за спорт, собственост на БАН. С 235 млн. лева ще бъдат финансирани сгради за производство и услуги.

Работата по подготовката на изискванията за обновяване на жилищния фонд вече е започнала. Очаквам документите да са готови следващия месец.

Планира се строителството на 13 пречиствателни станции за 293 млн. лв. без ДДС. Сред градовете са Девня, Генерал Тошево, Крумовград, Рогош. 

В 40 градски общини, които попадат в обхвата на приоритет 2 на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. е планирано със 100 млн. лева да се реализира пилотна схема за устойчива градска мобилност. Ще бъдат доставени нулево емисионни елетробуси, ще бъдат изградени станции за зареждане. С 8 млн. лева ще се създаде система за информационно моделиране, 3 млн. лева са за информационна система по ЗУТ. Това ще даде възможност за улесняване на инвестиционните процедури. 

Това са само проектите, които МРРБ администрира в ПВУ. Все още се довършват проекти по Програмата "Региони в растеж". В ход са интегрирани ВиК проекти в 14 области. Предстои да стартира програмата, която е наследник на "Региони в растеж". 2,5 млрд. лева ще бъдат вложени в подобряване на средата в 40 града. 

Над 395 млн. евро за инвестиции в трансграничните райони са предвидени. През тази година инвестициите в пътно строителство ще надхвърлят 2,2 млрд. лева. За това е нужна мобилизация на строителните фирми, на целия бизнес", завърши презентацията си министър Караджов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай