Понеделник,

Славка Бозукова към власт и строители: Да чуем гласа на разума (НА ЖИВО)

От: СТАНДАРТ -
430
Славка Бозукова към власт и строители: Да чуем гласа на разума (НА ЖИВО)
A
A
A

Днес, във втория ден на Страстната седмица, спрените парите за пътищата, палят не само политическите страсти, но и страстите български. Това заяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, отривайки форума "Инвестиционните проекти. Планът на възстановяване и устойчивост", организиран от медията ни.

"Стандарт" събра строителната индустрия с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, за да търси отговори по най-горещите проблеми в държавата - парите за пътища и инфраструктура. Във форума в зала "София" на хотел "Маринела" участват най-големите компании от бранша, народни представители, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, Националното сдружение на общините в България, областни управители. Еврокомисар Мария Габриел ще разясни европейските възможности пред строителната индустрия, а Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ - възможностите за финансиране. Европейски партньор на дискусията е евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа".

Особено във война, инфраструктурата е стратегически инструмент, който превръща всека държава в значим геополитически субект. Затова е непростимо точно тя да става заложник на коалиционни противоборства. И да е повод за злорадстване от страната на предходната власт, заложила капаните пред сегашната, каза още Славка Бозукова.

Вместо след близо една година говорене по темата за злоупотреби в бранша, за съмнителни аванси, за кухи фирми, сега да сме на фазата Кесаревото – кесарю, Божието – боже, ако мога да използвам лексиката отпреди 2000 години, днес отново се питаме ще гоним ли търговците от храма, но в същото време с ужас гледаме как гори целия храм, а с него и държавата, заяви главният редактор на "Стандарт". И подчерта, че именно на дискусиите на "Стандарт" винаги се е чувал гласът на разума.

Ето какво каза Славка Бозукова, откривайки форума "Инвестиционните проекти. Планът на възстановяване и устойчивост":

Когато в началото на февруари заедно с госпожа Михайлова и господин Терзиев започнахме подготовката за днешната дискусия, акцентът беше върху предизвикателствата пред строителния бранш по отношение на Зеления европейки пакт, новите регламенти, новите материали. Щяхме да говорим за смарт градовете и децентрализацията на общините. Но войната бързо промени нашите амбиции. На дневен ред излязоха нарушените доставки, които поставиха под въпрос не новите материали, с които ще се строят сградите, а снабдяването и то на цени, различни от космическите. Заради санкциите срещу Русия изпъкна темата за енергийната независимост на Европа и респективно, начините за намаляване на потреблението на тези ресурси. В контекста на строителството това предполагаше днешната дискусия да е с център мащабна програма за саниране, която да донесе тази енергийна ефективност.

Казвам всичко това, за да ви припомня динамичното време, в което живеем и в което дългосрочните планове се превърнаха в лукс. Реалността предполага да се опитваме да се справим с най-наболелите въпроси. Ясно до болка е кои са те.

Днес, във втория ден на Страстната седмица, спрените парите за пътищата, палят не само политическите страсти, но и страстите български. Особено във война, инфраструктурата е стратегически инструмент, който превръща всека държава в значим геополитически субект. Затова е непростимо точно тя да става заложник на коалиционни противоборства. И да е повод за злорадстване от страната на предходната власт, заложила капаните пред сегашната.

Вместо след близо една година говорене по темата за злоупотреби в бранша, за съмнителни аванси, за кухи фирми, сега да сме на фазата Кесаревото – кесарю, Божието – боже, ако мога да използвам лексиката отпреди 2000 години, днес отново се питаме ще гоним ли търговците от храма, но в същото време с ужас гледаме как гори целия храм, а с него и държавата. Дупките в законодателството така и не се запълниха, но зейналите дупки по пътищата заплашват да вземат човешки жертви, да чупят автомобили, да гонят инвеститори. Кой е Юда  май вече никого не интересува. Новата власт влезе в ролята на Пилат Понтийски, като си изми ръцете и прехвърли отговорността на парламента. В пълна неизвестност, строители и кметове си катерят своята Голгота, а министър Караджов го разпъват на кръст всеки Божи ден.

Мога да продължавам с метафорите. Но ми се иска преди утрешния протест, днес на тази дискусия да се чуе гласът на разума, не на крясъците. Така, както винаги е било на дискусиите „Да, на българската икономика!, които заедно започнахме още през 2015 година.Благодаря за това, че министър Караджов се съгласи да отговаря на въпросите ви. Други негови колеги отказаха.

В такива напрегнати ситуации, дискусиите трябва да се водят от професионалистите, от експертите, не от медиите. За нас, независимата медия Стандарт, е важно да предоставим тази трибуна на националната кампания и да следим дали се изпълняват дадените обещания.

Затова и водещи ще са Искра Михайлова – евродепутът, който от години е вашият глас в Брюксел. Така, както от години инженер Терзиев, е гласът на строителния бизнес в България.

Сигурна съм, че конкретният проблем с парите за строителите ще получи своето решение. Но вие добре знаете, че това не е панацеята. Бъдещето на бранша, на регионите зависят и от изпълнението на Плана за възстановяване и проектите в него, и от инфраструктурната програма на кабинета. Там въпросите са много и от бранша, и от кметовете.

Един от тях е какви са възможностите за европейско кофинансиране. И отговорът ще чуете и от еврокомисар Мария Габриел, и от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

Събрахме всички тези теми в един панел, но отвън през цялото време ще има топло кафе, ароматен марокански час, специално приготвен от Н.ПР. Закия Ал Мидауи, посланик на Мароко у нас, а и нещо по-силно за най-конфликтните моменти в дискусията, комплимент от избата „Черноморско злато“.

Като за финал, бих искала да върна към Страстната седмица и да ви припомня с няколко думи притчата за тримата слуги, разказана от Христос на Велики вторник.

За човека, който преди да замине за чужбина, извикал слугите си и им казал да се грижат за имота му. На всеки дал таланти: на единия – пет, на другия – два, а на третия – един.Като се върнал, попитал слугите какво са направили с парите му. Слугата, който получил пет таланта, го зарадвал, че отишъл бързо да търгува с тях и така спечелил още пет. Господарят го похвалил и обещал да му повери най-големите си дела.

Вторият, който имал два таланта, също направил успешни сделки. Получил похвала, че е добър слуга.От третия слуга обаче получил изненадващ отговор. Той му казал: Господарю, знаех, че си суров човек, който жъне онова, което не е садил, и прибира онова, което не е посял. Затова отидох да скрия парите ти в земята. Ето, вземи каквото ти принадлежи.Господарят се ядосал и му казал: Ти си зъл и ленив слуга. Трябваше да сложиш парите ми в банката, за да мога да си ги получа обратно с лихвите.

После се обърнал към първия слуга: Вземи таланта от този слуга. Всеки, който има, ще получи повече, отколкото му е необходимо. Но на онзи, който няма, ще се отнеме и малкото, което има.Макар днес да е ден за нравоучения в храмовете, а не в тази зала, надявам се вие да опровергаете тази притча за неравенството. И нито за миг да не забравяте, че не властта, а само Бог е този който раздава даровете за хората. Особено духовните.Благодаря ви за вниманието, благодаря и на спонсорите.Пожелавам успех на форума и давам думата на Ренета Николова, главен редактор на вестник “Строител“, съорганизатор на дискусията.


Всички новини от категория ДА! На българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички