Лиляна Павлова представи 5 приоритета за финансиране на ЕИБ

Нашата цел е да ускорим инвестициите за зелената транформация на европейските градове, каза вицепрезидентът на ЕИБ

Лиляна Павлова представи 5 приоритета за финансиране на ЕИБ | StandartNews.com

Темата на дискусията е изключително важна. Това заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. Тя представи възможностите за финансиране от ЕИБ на форума "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост".

Ето какво още каза тя:

"Нашата цел е да ускорим инвестициите за зелената транформация на европейските градове, да осигурим енергийна сигурност. През миналата година предоставихме почни 1 млрд. евро по Гаранционния фонд за справяне с пандемията. Предоставяме и консултансти услуги за подготовка на проекти. Подписахме със Столична община за устойчива градска мобилност. Такива проекти са изключително актуални, по тях можем да окажем и безвъзмездна хомощ и да съфинансираме.

По отношение на климата - ролята на климатичните действия в градовете е изключително важна за европейската сигурност, защото те имат потенциал да бъдат двигатели на прехода към ниско въглеродна икономика. ЕИБ може да финансира подобни проекти.

1. Чрез финансирането на енергийна ефективност чрез ремонт на сгради. Това е един от ключовите приоритети, които финансираме. Сградите в Европа консумират 40% от цялата произведена енергия, над 75% от целия градски фонд е неефективен. ЕИБ съфинансира до 75% от такива проекти.

2. Инвестиции в умни градове

3. Устойчива градска мобилност - подмяна на градския транспорт, намаляване на емисиите.

4. Намаляване на потреблението на енергия в градовете чрез "зелено" регенериране - да се даде възможност на хората повече да вървят пеша или с велосипеди. 

5. Кръговата икономика в градовете. Създадохме център за повишаване на осведомеността.

В момента разработваме механизъм за безвъзмездно финансиране за проекти за кръгова икономика. Този механизъм ще бъде разработен до края на годината, от средващата ще започне да функционира. 

Участваме и в проектите за справедливия преход. Отчитайки спецификите на регионите, да подготвим и съфинансираме проекти, които ще доведат до изпълнение на целите, за които стана въпрос", щаза още Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай