Хасан Азис: Нужна е спешна индексация на цените в строителството

Малките общини се нуждаят от помощ за изготвяне на проекти, каза зам.председателят на Сдружението на общините

Хасан Азис: Нужна е спешна индексация на цените в строителството | StandartNews.com

Планът за възстановяване и устойчивост вече е актуален и е време за този форум, който провеждаме.

Това заяви инж. Хасан Азис, заместник-председател на Сдружението на общините, на форума "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост". Ето какво каза още инж. Азис:

"Местната власт има няколко въпроса, които винаги сме повдигали на нашите срещи на Сдружението на общините. На първо място, въпрос, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на индексацията на цените в строителството. В момента местните власти са в невъзможност за изпълнение на своите строителни програми заради завишените цени. Има много проекти, от които строителите се отказват. Нужна е спешна методика за индексиране на договорите, които се изпълняват. Много от тях са свързани с договори по оперативните програми. Тези проекти и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в рамките на закона тази методика трябва да се промени, за да не спираме инвестиционния процес.

На второ място - спешна актуализация на ЗОП. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем споразумения кам подписаните договори, което трябва да стане със спешна намеса на народните представители. Този въпрос е поставен и пред изпълнителната власт.

За нас е от особена важност е Общинският фонд за инвестиции. Вече сме на фаза реално стартиране. В тази връзка обаче бих искал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни възможности за подготовката на инвестиционните си проекти. Наложително е по-малките общини да бъдат подпомогнати. Това изисква значителен ресурс, който няма как малките да генерират от собствени приходи. Ако искаме да сме ефективни, правителството да помисли за подпомагане на малките общини. Този въпрос сме повдигали пред всички правителства през годините. Използвали сме оперативните програми за техническа помощ. Но по-малките общини са споделяли за това, че се отказват да участват поради невъзможност да подготвят адекватни инвестиционни проекти. 

Имаме големи възможности по четирите стълба на ПВУ, нужно е сътрудничество между местната власт и бизнеса, за да наваксаме изгубеното време. Ако ПВУ беше приет преди година и половина, сега в нашите общини и в икономиката можехме да се възползваме от 13-те процента авансови плащания, поне 1,3 млрд. можеха да влязат в общините. Така че трябва да наваксаме", заключи инж. Азис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай