На форума на "Стандарт"! Фонд помага на общините за улици, ВиК и осветление

Проблемът с административни капацитет особено в малките населени места е много голям, каза Неджми Али

На форума на "Стандарт"! Фонд помага на общините за улици, ВиК и осветление | StandartNews.com

Фонд за общински инвестиции ще помага на общините да реализират свои проекти за ВиК, инфраструктура, улици и осветление. Това съобщи вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов по време на форума на "Стандарт" "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и развитие”. Дискусията се проведе в хотел „Маринела” в партньорство с в. „Строител”, Камарата на строителите и Камарата на архитектите. Фондът ще има 250 млн. лв., каза Караджов в отговор на въпрос от кмета на Джебел Неджми Али.

Този фонд за общински инвестиции е много важен и навременен. Ако имаме техническите проекти, може да проведем процедурите, каза Али.

Проблемът с административния капацитет, особено в малките населени места, е много голям, каза Неджми Али. Той попита още дали общините могат да кандидатстват с проекти във ВиК холдинга, защото в момента има населени места, които нямат водоснабдяване от години. Хората нямат какво да пият, с водоноски им се носи вода, подчерта кметът на Джебел.

По отношение на санирането обявихте, че ще бъде на два етапа – кога ще има по-голяма яснота, попита още Неджми Али.

По Плана за възстановяване и устойчивост следващия месец ще имаме готовите срокове и критерии, по които ще се подават проектите. В момента критериите се работят в Дирекция „Стратегическо планиране и програми”. Ще бъде осигурен честен и равен достъп на всички общини до средствата, увери вицепремиерът Гроздан Караджов.

Той съобщи, че ВиК холдингът не дава пари, а в него има 900 млн. лв., които по думите на министъра „лека полека си умират” заради инфлацията. Холдингът е създаден да допълва финансирането на европейските проекти. Когато Европа дава 70%, някой трябва да додаде останалите 30 на сто. За да е гарантирана тази сума, е сложен близо 1 милиард в холдинга. Но има инфлация и той е загубил силата си поне с 15%. Вместо да имаме 15% повече строителство, реално сме ги загубили, обясни Караджов.

Той обеща при предстоящата актуализация на бюджета да предвиди пари за ВиК за малките населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай