Министър Караджов на форум на "Стандарт": Каква ще е индексацията за договорите в строителството

Фонд ще помага за сближаване на развитието на общините

Министър Караджов на форум на "Стандарт": Каква ще е индексацията за договорите в строителството | StandartNews.com

Каква индексация ще има за договорите в строителството заради скока на строителните материали в последно време?

Това бе един от най-често задаваните въпроси от бизнеса на първия за годината икономически форум "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост" на медиите "Стандарт" и "Строител". Събитието в подкрепа на строителите и кметовете е част от националната кампания на "Стандарт" "Да! На българската зелена икономика". Партньори са МРРБ, Камарата на строителите в България и Камарата на архитектите. Европейски партньор на форума е евродепутатът Искра Михайлова - зам.-председател на групата  "Обнови Европа" в ЕП.

Отговори на горещите въпроси, задавани от присъстващите строителни предприемачи и кметове, даде вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

"Още от януари започнахме работа по индексацията. Оказа се, че много проекти не могат да бъдат изпълнени поради забавяне на процедурите. Във ВиК сектора има 260 млн. лева, които са в риск. Проектите са започнати през 2018 г., трябва да бъдат завършени през 2023 г. Никой обаче не иска да подпише договор, защото цените на материалите са скочили много", обясни Караджов.

И посочи, че първият проблем, с който са се сблъскали, е откъде да се вземат данни за цените на строителните материали, тъй като наличните в НСИ не са достатъчни. Тогава е взето решение да се направи детайлен преглед по отрасли - ВиК, пътно строителство, ниско, високо и т. н. Формулите са изчислени и са предадени на министерството на финансите - то има последната дума, за да направи прогнозата за бюджета, който трябва да се задели.

"В крайна сметка се стигна до вариант, че независимо от инфлацията в различните сектори, общият процент да не е повече от 15. Това е прилична индексация, за да се рестартират проектите", посочи Караджов. 

Той обясни и как ще действа Фондът за общински инвестиции, който е проект от коалиционното споразумение. Целта на създаването му е сближаване в развитието на общините. Идеята е определена сума да се върне към  общините, като по-висок коефициент ще получат тези, които са с най-голямо забавяне в развитието за последните 15-20 г., например в Странджа, в Родопите, в Северозапада.  

"В този фонд ще има средства не само за проектиране, но и за консултантска помощ, като целта е да се подпомогнат кметовете да наемат специалисти, които да им изготвят проектите. Такава възможност ще има само за малките общини", посочи Караджов. И добави, че критериите ще се разработят заедно с кметовете, за да са прозрачни и да няма насочване на пари от определени партии към "своите" общини. 

Караджов обясни и какво се предвижда по отношение на архитектите и проектантите - тяхната отговорност ще се увеличи за сметка на намаляване на административното бреме. За обществено обсъждане е пуснат проект за изменение и допълнение на ЗУТ, в който е заложено облекчаване на административната тежест. До юли ще заседава група, която да даде предложение за още по-голямо облекчаване на процеса. Върви се и към неговото електронизиране, така че още по време на проектирането всичко да е в общ облак, за да е ясно какви са изискванията за всеки по веригата. Заместник-министър арх. Стефан Аспарухов е ръководител на работната група, уточни вицепремиерът Караджов.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай