"Стандарт" с форум по най-горещата тема

Еврокомисар и вицепрезидент на ЕИБ със съвети към бизнеса на "Да! На българската зелена икономика"

"Стандарт" с форум по най-горещата тема | StandartNews.com
  • Еврокомисар и вицепрезидент на ЕИБ със съвети към бизнеса на "Да! На българската зелена икономика"
  • Вицепремиерът Гроздан Караджов отговаря на въпросите на строители и кметове

 

Какви възможности дава икономическата трансформация у нас в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост и за какви инвестиционни проекти да се готвят бизнесът и общините. Това ще е темата на първия за годината икономически форум на медиите "Стандарт" и "Строител", който е част от националната кампания "Да! На българската зелена икономика".

Форумът "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост" се  провежда в подкрепа на българските строителни предприемачи и общините. Те са изправени пред

предизвикателствата на войната в Украйна

и последствията от нея. Дискусията има за цел да ориентира строителите, архитектите и местната власт за новите възможности, които дава икономическата трансформация в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост.

Специално участие в дискусията ще вземе вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който ще отговори на въпросите на бизнеса, на кметовете и на представителите на общините.

Партньори на "Стандарт" и "Строител" са Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на строителите и Камарата на архитектите.

Европейски партньор на форума

е евродепутатът Искра Михайлова - зам.-председател на групата  "Обнови Европа" в ЕП.

Специално обръщение към участниците във форума ще направи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.  

Специален гост на форума е и Лиляна Павлова - вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, която ще представи проектите на ЕИБ и възможностите за финансрането им. Министри, заместник-министри, шефове на агенции, предприемачи, представители на академичните среди и неправителствени организации също ще вземат участие във форума.

В него ще бъдат представени инвестиционните проекти, предвидени в националния План за регионално развитие, в Плана за възстановяване и устойчивост. В рамките на дискусията ще се обсъди насърчаването на сътрудничеството между регионите, като сред акцентите е и Планът за инфраструктура, чиято цел е да създаде по-добра свързаност между регионите и по-конкурентноспособна икономика.

Ще бъдат дискутирани текущите проблеми, свързани със строителния бранш.

Сред тях е темата за разплащането на Агенция "Пътна инфраструктура" с пътно-строителните фирми.  Те

имат да получават от държавата 1,2 млрд.

лева по стари договори, за които чакат повече от година. Причината е, че има надвишени стойности на договорите, както и проблем в техния предмет, което позволява да бъдe ocпopeнa тяxнaтa пpaвнa дeйcтвитeлнocт и зaкoннocттa нa пocтpoeнoтo.

Министър Караджов заяви пред Народното събрание, че големият размер на сумите поражда сериозен юридически проблем - прекомерност на задържаната от държавата сума, което е довело до социално напрежение и освобождаване на персонал от пътностроителни фирми. Друг голям проблем е, че се спират ремонтите и строителството на пътища.

Нa 30 мapт бe внeceнo пpoeктopeшeниe oт Hacтимиp Aнaниeв (ПП, пpeдceдaтeл нa Peгиoнaлнaтa кoмиcия в пapлaмeнтa) и гpyпa нapoдни пpeдcтaвитeлитe oт ПП, ИTH и БCП. To пpeдлaгaшe дa бъдaт изплaтeни 50% oт oбщитe зaдължeния зa тeкyщ peмoнт и пoддpъжкa, кaктo и 100% oт cyмитe зa мaнтинeли, знaци, мapкиpoвки и т.н. Сред мотивите на вносителите са, че ако сумата не бъде преведена, АПИ няма да може да изпълнява дейностите по поддържане на пътно-строителната мрежа.

В сряда

пътищарите от цялата страна отново излязоха на протест

за да настояват да им се изплатят парите. Премиерът Кирил Петков каза, че ще им бъде изплатена 50% от дължимата сума - 655 млн. лева, със санкция на Народното събрание. За останалите 50% от сумата експертна комисия ще оценява дали тези пари са похарчени правомерно и след тази оценка отново ще има санкция на парламента за одобряването на плащането. Kъcнo в cpядa изплaщaнeтo нa 655 млн. лв. нa пътнитe cтpoитeлитe бe oдoбpeнo oт Пpaвнaтa кoмиcия в пapлaмeнтa.

В четвъртък премиерът се срещна с представители на браншова асоциация "Пътища" и ги увери, че до 30 юни всички дължими средства ще бъдат разплатени. Караджов ще предложи необходимите средства да бъдат заложени в актуализацията на бюджета, за да не остане празно решението на НС, без да е подплатено с пари.  По-рано вицепремиерът представи пред Народното събрание проблемите, свързани с поддръжката и строежа на пътища, за които иска подкрепата от парламента.

"Обръщам се към Народното събрание с предложение да разреши на АПИ да продължи да поддържа и ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители, както и да даде възможност да се

финализират 278-те недовършени обекта

магистрални пътни участъци, мостове, тунели и други и и да разплати частично претендираните от пътностроителните фирми суми с цел да се намали социалното напрежение", каза министър Караджов. По думите му, с това предложение не се узаконяват незаконни договори. "Договорите са си действащи и в момента. Те са резултат на открита състезателна процедура по ЗОП, но са с ограничен предмет и надвишени възлагания. Нови не могат да се правят. Това не е индулгенция за извършваните основни ремонти под формата на текущи. Всичките договори - и основните, и текущите заедно със съответните им сертификати, са обект на щателна ревизия, чиито резултати ще установят точно какво е извършено", заяви още министърът. Според него катастрофални ще бъдат последиците, ако АПИ не си поддържа мрежата и ако 278-те обекта, започнати през 2021 г., не са завършени до зимния период. "Сега е времето, в което започват ремонтите и имаме един малък прозорец от 4-5 месеца, в които трябва да бъдат завършени", настоя Караджов.

Той се опитва

да разплете и възела "инхаус"

за да може да продължи работата по автомагистрала "Хемус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай