Започна делото за милиони срещу Led Zeppelin

Започна делото за милиони срещу Led Zeppelin | StandartNews.com

Едно от най-важните дела за авторски права в съвременния музикален свят започна във вторник в окръжния федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния. Магистратите ще трябва да решат дали Stairway to Heaven, една от най-великите и разпознаваеми песни в историята на рока, която е на легендарната британска рок група Led Zeppelin, е открадната от Taurus, инструменталното парче на калифорнийската банда "Спирит", издадено през 1968 година. Делото е заведено от наследниците на китариста Ранди Улфи, известен в САЩ под псевдонима Ранди Калифорния, член на неизвестната психоделична рок група от 60-те. През 1997 г. Ранди се удавил в океана, докато спасявал сина си. Адвокатът Майкъл Скидмор, който представлява интересите на Ранди Улфи, твърди, че "Лед Цепелин" са слушали Taurus, преди да създадат Stairway to Heaven.

Пред съда се яви сестрата на Ранди - Джанет Улфи. Тя разказа, че брат й посветил Taurus на съпругата си Робин и бил много ядосан от плагиатството. "Това го разстройваше в продължение на години", свидетелства Джанет.

Облечени в скромни костюми и с вратовръзки, двамата бивши членове на Led Zeppelin Джими Пейдж и Робърт Плант бяха посрещнати от фенове, чакащи за автографи. В залата беше пълно с дългокоси и побелели фенове, дошли от ранни зори, за да си запазят място.

"Когато пуснаха музиката на спорната песен, Джими Пейдж затвори очи, облегна се на скамейката и започна ритмично да поклаща глава в унисон с акордите, слушайки и вероятно наслаждавайки се отново на своето изпълнение и на уникалния вокал на своя колега Робърт Плант", твърдят свидетели. "Двамата изглеждаха напълно спокойни и съпричастни. В един момент свалиха очилата си и размениха някакви реплики, когато обвинението представи сметки от хонорари за техни концерти с изпълнението на хита".

Искът на обвинението е за компенсации в размер на 40 милиона, изчислени на базата на приходите от Stairway To Heaven, които до 2008-а, когато е подаден искът, възлизат на 562 милиона долара.

Адвокатът на Робърт Плант и Джими Пейдж заяви във встъпителната си реч, че "музикалните елементи не са ничия собственост". Според Питър Андерсън рок групата не е нарушила никакви закони. Той обеща да представи доказателства, че спорната мелодия е съществувала и преди появата на песента Taurus. Процесът се очаква да продължи пет дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай