Загадка! Некропол от шест мавзолея в Перперикон

Сградите на Акропола ще се реставрират с камъни от разкопките, обясни проф.Николай Овчаров

Загадка! Некропол от шест мавзолея в Перперикон | StandartNews.com

Едно от най-загадъчните открития на Перперикон е некрополът от шест ротонди, които вероятно са мавзолеи на високопоставени лица. Така представи резултатите от летния археологически сезон в скалния град проф.Николай Овчаров. Той уточни, че все пак сезонът не е завършил, защото разкопките продължават и през септември.

Открити са над 100 монети, между които и една от 4 век, вероятно от края на тракийската държава, когато е светилището на Дионис. Сред находките има мнжожество фибули, пръстени и кръстове. Много симпатични е и глиненото парче от съд, на чийто капак е нарисуван заек.

Проф.Овчаров коментира, че посещенията на Перперикон са се увеличили многократно това лято, което значи че българите преоткриват страната си. Той уточни, че посетителският център е почти готов. Другият проект за реставрация на сгради от Акропола също се развива. По тях ще се прави анастилоза, което означава, че зидовете ще се възстановяват с автентичен материал от разкопките, като на места те ще достигат до 2 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай