Петък,

Загадка! Некропол от шест мавзолея в Перперикон

От: редактори -
194
Загадка! Некропол от шест мавзолея в Перперикон
A
A
A

Едно от най-загадъчните открития на Перперикон е некрополът от шест ротонди, които вероятно са мавзолеи на високопоставени лица. Така представи резултатите от летния археологически сезон в скалния град проф.Николай Овчаров. Той уточни, че все пак сезонът не е завършил, защото разкопките продължават и през септември.

Открити са над 100 монети, между които и една от 4 век, вероятно от края на тракийската държава, когато е светилището на Дионис. Сред находките има мнжожество фибули, пръстени и кръстове. Много симпатични е и глиненото парче от съд, на чийто капак е нарисуван заек.

Проф.Овчаров коментира, че посещенията на Перперикон са се увеличили многократно това лято, което значи че българите преоткриват страната си. Той уточни, че посетителският център е почти готов. Другият проект за реставрация на сгради от Акропола също се развива. По тях ще се прави анастилоза, което означава, че зидовете ще се възстановяват с автентичен материал от разкопките, като на места те ще достигат до 2 метра.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички